• Οικονομία

    AXIA για Ελλάδα: Το χρηματιστήριο δεν έχει αποτιμήσει ακόμη την πιθανότητα πρόωρων εκλογών – Πότε βλέπει να στήνονται κάλπες

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη συζήτηση στον ΣΕΒ

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Βασικό σενάριο πλέον για τους αναλυτές οι πρόωρες εκλογές.

    Οι πιθανότητες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έχουν αυξηθεί σημαντικά, επισημαίνουν σε σχόλιό τους οι αναλυτές της AXIA, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η αγορά δεν έχει ακόμη προεξοφλήσει την πιθανότητα αυτή.

    Όπως αναφέρουν, η ελληνική οικονομία και η εκτέλεση του προϋπολογισμού εξακολουθούν να αιφνιδιάζουν θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με εξωτερικούς παράγοντες που συνδέονται με τις πληθωριστικές πιέσεις και την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι παράγοντες αυτοί, αναφέρουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεταμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου (η οποία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το φθινόπωρο που μας έρχεται), επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα, με πιθανό αντίκτυπο και στο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας.

    Πότε στήνονται κάλπες

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά την άποψή τους. Μάλιστα, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, το βασικό σενάριο των αναλυτών είναι, όπως αναφέρουν, ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές στα τέλη Αυγούστου / αρχές Σεπτεμβρίου και να στηθούν κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου / αρχές Οκτωβρίου.

    Οι αναλυτές αναφέρουν επίσης πως με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, θεωρούν ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών, 5-6 εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο.

    Όπως σημειώνουν, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) εξακολουθεί να έχει ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ανακάμπτοντας μάλιστα σιγά-σιγά από το χαμηλό στο οποίο είχε υποχωρήσει στα τέλη του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρουν, η ΝΔ προηγείται με 8-10 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Την ίδια ώρα, το Poll of Polls της AXIA δείχνει ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές, η ΝΔ θα συγκέντρωνε ποσοστό 36,2%, το οποίο θα μεταφραζόταν σε 144 έδρες από τις 300 της Βουλής (στον δεύτερο γύρο των εκλογών). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, για να πάρει ένα κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή θα έπρεπε να συγκεντρώσει γύρω στο 38,5%.

    «Βαρίδι» για το κλίμα οι εκλογές

    Οι εκλογές θα επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα, ειδικά από τη στιγμή που θα γίνουν σε δύο γύρους, αναφέρουν οι αναλυτές. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η προοπτική αυτή, των πρόωρων εκλογών, πιθανώς τον Σεπτέμβρη, δεν έχει προεξοφληθεί από την αγορά, αλλά η όποια βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες θα ήταν, κατά την άποψή τους, ευπρόσδεκτη, αν αυτό σημαίνει ότι θα ξεκαθαρίσει η εικόνα και ότι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα. Θεωρούν επίσης ότι το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε πολιτικό επίπεδο μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει στην ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας.

    Χαμηλό το country risk

    Οι αναλυτές της AXIA σημειώνουν, τέλος, ότι ο κίνδυνος χώρας (country risk) για την Ελλάδα είναι και αναμένεται να παραμείνει πολύ χαμηλός, ιδίως σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθώς η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει εστιασμένη, αφού η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να πετύχει συγκεκριμένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα (που θα συμφωνηθούν τους ερχόμενους μήνες) μακροπρόθεσμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Εγκρίθηκε από την ΕΕ το μεγαλύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 4,16 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ