• Οικονομία

    Ασφαλιστική ικανότητα σε 120.000 μη μισθωτούς με οφειλές έως 100 ευρώ

    Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου

    Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου


    Ασφαλιστική ικανότητα θα εξασφαλίσουν περίπου 120.000 μη μισθωτοί που έχουν οφειλές έως 100 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει αυτόματα την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας για μικροοφειλές, καθώς υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις ασφαλισμένων που μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς τις περισσότερες φορές και οι ίδιοι να γνωρίζουν το γιατί.

    Το σύστημα τους εμφανίζει ανασφάλιστους, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

    Βάσει της εικόνας που έχουν στον ΕΦΚΑ, πρόκειται κυρίως για μικροποσά της τάξης των κάποιων ευρώ από τόκους υπερημερίας, λόγω μικρής καθυστέρησης στην καταβολή των εισφορών, που δεν το αντιλήφθηκαν ή από κάποιες αλλαγές που έγιναν στις ταυτότητες πληρωμών, με αποτέλεσμα το σύστημα να τούς εμφανίζει ανασφάλιστους.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και έπειτα από συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό πιθανότατα τα 100 ευρώ, ακόμη κι αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα.

    Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, ως τροπολογία, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες περιπτώσεις μη μισθωτών που έχουν χάσει το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ.

    Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του διοικητή του φορέα, Αλέξανδρου Βαρβέρη, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντος την 1η δόση).

    Έτσι, προβλέπεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικοί για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

    Αλλά και η προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, που μέχρι πρότινος διενεργούνταν μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως, κάθε βδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου έως και σήμερα, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της εβδομάδας.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Πολιτικοί αρχηγοί χτίζουν καριέρες πάνω στα Τέμπη – Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα

    IKEA: Eπεκτείνει τις μειώσεις τιμών σε όλες τις αγορές – Αύξηση των πελατών



    ΣΧΟΛΙΑ