• Οικονομία

    Αποκλιμακώθηκαν οι διεθνείς τιμές σε βασικά τρόφιμα

    • NewsRoom
    Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς


    Μεικτή εικόνα παρατηρήθηκε στις διεθνείς μετοχικές αγορές, σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς.

    H χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της πρόσφατης σχετικής ανθεκτικότητας με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπως και οι επιθετικές δηλώσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την πορεία της νομισματικής σύσφιγξης, οδήγησαν σε αυτή την αυξημένη μεταβλητότητα.

    Αν και οι αγορές σημείωσαν άνοδο μετά τις αποφάσεις της FED αρχικά, στη συνέχεια υποχώρησαν σε 4,18% (2ετία ΗΠΑ) και 3,48% (10ετία ΗΠΑ). Σημαντική αποδυνάμωση έναντι του ευρώ όπως και άλλων νομισμάτων κατέγραψε το δολάριο. Οι ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια ύφεση και οι προσδοκίες για την εξέλιξη των επιτοκιακών αυξήσεων, με τον τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης από τη Fed, αναμένεται να παραμείνουν στο επενδυτικό επίκεντρο.

    Η υποχώρηση του δολαρίου ενίσχυσε τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αλλά και του χρυσού. Ταυτόχρονη ήταν και η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου αποδυναμώθηκαν, με τον μετριασμό της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2023 και τη μειωμένη ζήτηση από την κινεζική οικονομία να επιβαρύνουν τις τιμές του, παρά το γεγονός της απόφασης επιβολής πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές και της διατήρησης της πετρελαϊκής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ στα υφιστάμενα επίπεδα.

    Παράλληλα, σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν και οι τιμές του σιταριού, το βαμβάκι, το καλαμπόκι και το ρύζι, ενώ οριακά υποχώρησαν οι τιμές σε ζάχαρη και βοοειδή. Αντίθετα οι τιμές χυμού και σόγιας ενισχύθηκαν.

    Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, το φαινόμενο La Niña σημειώνει αυξημένες πιθανότητες διατήρησης την περίοδο Δεκ-Φεβ 2022/23, πλήττοντας τις καλλιέργειες (ΝΟΑΑ). Σχετικά με το σιτάρι, η διατήρηση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά και η ανυπαρξία πιθανών νέων εντάσεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ενδέχεται να συνεχίσουν να ασκούν πτωτική πίεση στην τιμή του.

    Η μειωμένη παραγωγή και τα περιορισμένα αποθέματα πιθανόν να ενισχύσουν την τιμή του καλαμποκιού. Η έλλειψη βροχοπτώσεων στη Νότια Αμερική αναμένεται να πλήξει παραγωγικές περιοχές, ενισχύοντας την τιμή της σόγιας.

    Η περαιτέρω διεύρυνση του υφιστάμενου παραγωγικού κενού δύναται να ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή της ζάχαρης.

    Με την παγκόσμια παραγωγή να υπερβαίνει σημαντικά την κατανάλωση και τα αποθέματα βαμβακιού να αναμένονται ενισχυμένα, η τιμή του ενδέχεται να πέσει.

    Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές με διάσπαρτες βροχοπτώσεις, αν και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση των καλλιεργειών ρυζιού, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του. Αντίθετα, οι σφιχτές προμήθειες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση μπορεί να ενισχύσουν την τιμή του χυμού πορτοκαλιού.

    Απώλειες, σε μηνιαίο επίπεδο, κατέγραψαν τόσο ο δείκτης αγροτικών προϊόντων (-2,20%) όσο και ο δείκτης των εμπορευμάτων (-4,95%), ίσως εξαιτίας του αρνητικού χειρισμού των κινεζικών αρχών στο θέμα της πανδημίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε πρόσφατα στους πρόδρομους επιχειρηματικούς δείκτες, συρρικνώνοντας περαιτέρω το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας. Οι πιέσεις ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα, καθώς η τεχνική εικόνα των αγροτικών προϊόντων συνεχίζει να είναι σχετικά αρνητική

    Μακροπρόθεσμα, παράγοντες όπως οι περιορισμένες προμήθειες σε επίπεδο παραγωγής και αποθεμάτων, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μια ενδεχόμενη ένταση στο γεωπολιτικό πεδίο, το εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας και ένα σχετικά αποδυναμωμένο δολάριο δύναται να στηρίξουν τις τιμές τους.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΔΔΗΧ: Έξοδος στις αγορές για 7 δισ. ευρώ το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ