• Οικονομία

    Αποκλιμακώνεται στο 6% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ-Πάρτι στη Wall Street μετά το sell-off

    • NewsRoom


    Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Φεβρουάριο να είναι στο 6%, έναντι 6,4% τον Ιανουάριο.

    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε με ρυθμό 0,4%, έναντι 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν αποκλιμάκωση για όγδοο συνεχή μήνα, με την ανησυχία να παραμένει για τον λεγόμενο δομικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

    Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε ελαφρώς στο 5,5% ετησίως από το 5,6% του Ιανουαρίου, στα επίπεδα που εκτίμησαν οι  αναλυτές. Ωστόσο, επιταχύνθηκε οριακά σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής με ρυθμό 0,5% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί και που προέβλεπε ότι θα παραμείνει η αγορά.

    Πράσινοι οι δείκτες της Wall Street

    Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν θετική, ύστερα από τρεις ημέρες sell-off, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Ο S&P 500 ανέβηκε κατά 1,90%, ενώ ο  ο Nasdaq έκανε άλμα στο 2,20%.

    H First Republic Bank έκανε άλμα κατά 63% μετά από πτώση ρεκόρ τη Δευτέρα, η PacWest Bancorp σημείωσε άνοδο 64% και η Western Alliance Bancorp 53%.

    Σε δύσκολη θέση η Fed

    Τα στοιχεία του πληθωρισμού έρχονται μία μέρα μετά από ένα ακόμα τραπεζικό sell-off και τον τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης από τους πελάτες του.

    Η κρίση αυτή πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή, με τους τριγμούς να συνεχίζονται και να επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές.

    Πάντως πολλοί αναλυτές βλέπουν υποχώρηση της Fed, παρά τον επίμονο πληθωρισμό, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης.

    Η Goldman Sachs έχει ήδη εκτιμήσει ότι η Fed δεν θα προχωρήσε σε νέα αύξηση τον Μάρτιο, ενώ πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ίσως θα προχωρήσει σε μικρότερη κίνηση.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα η Fed να απέχει από την αύξηση των επιτοκίων την 22η Μαρτίου», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Wells Fargo.

    Oι αναλυτές προειδοποιούν

    Κάποιοι ωστόσο εφιστούν την προσοχή: «αυτοί που νομίζουν πως η Fed θα βάλει τέλος στον κύκλο της περιοριστικής πολιτικής της νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω των τρεχουσών αναταράξεων στον τραπεζικό τομέα μπορεί να απατώνται», επισήμανε ο Γκρέγκορι Ντάκο, οικονομολόγος της EY Parthenon, σε σημείωμά του.

    Καθώς μολονότι «οι πρόσφατες εξελίξεις πιθανόν θα ευνοούσαν αύξηση των επιτοκίων» κατά 25 μονάδες βάσης, «ας μη βιαστούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Silicon Valley Bank: ΕΚΤ και Fed συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες για τα επιτόκια στη σκιά της κατάρρευσης



    ΣΧΟΛΙΑ