• Οικονομία

    Αποκαλυπτήρια σήμερα για κοινωνικό μέρισμα, ανάπτυξη και ελαφρύνσεις-Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται από το 2022 - Τι προβλέπει το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Kατατίθεται σήμερα στη βουλή το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το φετινό μέρισμα που υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην παρουσίαση του προϋπολογισμού, το μεσημέρι της Πέμπτης, δεν αναμένεται να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του καθώς θέλει να έχει στα χέρια του στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και αυτό το μήνα προτού προχωρήσει στην τελική εισήγηση, ωστόσο θα δώσει μία πρόγευση από τις σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση.

    Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τρεις είναι οι κατηγορίες εκείνες των κοινωνικών ομάδων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, με τη οριστική απόφαση να λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ένα σενάρια είναι να λάβουν το μέρισμα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ άλλη σκέψη είναι να δοθεί σε όσους λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Επίσης ένα τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί και στους μακροχρόνια ανέργους.

    Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρξει, θα κινείται στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ, ίσως και λίγο χαμηλότερα.

    Ο πήχης χαμηλώνει και αυτό διότι οι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα μεταβάλλονται και δεν υπάρχει πλέον η τόσο μεγάλη αισιοδοξία που υπήρχε ένα μήνα πριν. Όπως σημειώνει η Κομισιόν το πλεόνασμα για εφέτος θα κυμανθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, κάτι που μεταφράζεται σε υπέρ πλεόνασμα άνω των 550 εκατ. ευρώ, μέρος εκ των οποίων θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα.

    Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο ότι το ΑΕΠ θα «φουσκώσει» με ρυθμό 2,8%, παρά τη χθεσινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Επίσης, θα «ανεβάσει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, το οποίο εκτιμήθηκε στο 3,6% με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τώρα αναμένεται να εκτιμηθεί εκ νέου στο 3,8%, ακριβώς δηλαδή όσο και η χθεσινή εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών.

    Να σημειωθεί πάντως ότι η Κομισιόν μερικές εβδομάδες πριν εκτιμούσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα ήταν άνω του ενός δισ. Η πορεία αύξησης των εσόδων ανακόπηκε τον Οκτώβριο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών θέλει να είναι απόλυτα σίγουρος για την πορεία των εσόδων τον Νοέμβριο και μετά να πάρει τις οριστικές αποφάσεις, έστω και αν ο ισχυρός μήνας είναι ο Δεκέμβριος.

    O κρατικός προϋπολογισμός του 2020 που στηρίζεται στην υπόθεση για ανάπτυξη 2,8% τον επόμενο χρόνο, ενσωματώνει πακέτο φοροελαφρύνσεων 1,2 δισ. ευρώ και φιλοδοξεί να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που θα εκτελεστεί με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ καθώς η Αθήνα επιδιώκει, μέσα στο 2020, πολιτική συμφωνία για χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

    Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έρχεται μία μέρα μετά την έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Με την έκθεση πρακτικά επισφραγίστηκε η θετική εκτίμηση από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών – που είναι και ο βασικός δανειστής της χώρας – για τη θετική πορεία της οικονομίας έως τώρα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.



    ΣΧΟΛΙΑ