• Οικονομία

    Αποκαλυπτήρια για το νέο Fuel Pass

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών - Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών – Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Τι νέα επιδότηση για τα καύσιμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση η οποία θα περιέχει αυξημένα ποσά αλλά και διεύρυνση των δικαιούχων.

    Το περίγραμμα της νέας παρέμβασης αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ενώ στις 3 το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων.

    Το νέο fuel pass αναμένεται να είναι τρίμηνης διάρκειας και θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές Ιουλίου και θα ισχύσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίε,  η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα θα διαμορφώνεται ως εξής:

    * η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 60 έως 65 ευρώ από τα 40 ευρώ του πρώτου κύκλου. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να δηλώνουν μόνο ένα όχημα που έχουν στην κατοχή τους.

    * το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40- 45.000 ευρώ από τα 30.000 ευρώ σήμερα. Στην ουσία θα υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τα αναδρομικά στο ρεύμα “Power Pass”, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.

    * το πακέτο θα περιλαμβάνει και επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης απευθείας στην αντλία. Η κρατική ενίσχυση για το Diesel θα ξεπερνά τα 0,15 ευρώ το λίτρο που ισχύει σήμερα και δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα 0,20 ευρώ το λίτρο προκειμένου η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση το Diesel δεν περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια καθώς στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι κυρίως η μείωση του μεταφορικού κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    * από τη νέα παρέμβαση δεν θα εξαιρεθούν και οι αγρότες καθώς αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση και στο αγροτικό πετρέλαιο.

    Στο πακέτο μέτρων σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων για τις άγονες γραμμές, καθώς έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των τιμών σε αυτά τα νησιά.

    «Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων

    Με τη μέση τιμή πανελλαδικά να πλησιάζει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι την τρέχουσα εβδομάδα η τιμή της βενζίνης θα έχει πτωτική πορεία, καθώς το brent από τα 124 δολάρια το βαρέλι έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 110 δολαρίων.

    Οι τιμές της αμόλυβδης έχουν πάρει «φωτιά», καθώς η μέση τιμή σε Αττική και Θεσσαλονίκη αγγίζει τα 2,394 ευρώ το λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες «ίπταται» στα 2,657 ευρώ, στα Δωδεκάνησα στα 2,556 ευρώ και στην Ευρυτανία κινείται στα 2,522 ευρώ το λίτρο.

    Την ίδια ώρα, η μέση τιμή πανελλαδικά στο diesel ξεπερνά τα 2,1 ευρώ το λίτρο, λόγω της επιδότησης των 0,15 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις περιοχές της χώρας (με εξαίρεση τη Χίο λόγω του χαμηλότερου ΦΠΑ) η μέση τιμή στο πετρέλαιο κίνησης κινείται πάνω από το “ψυχολογικό” όριο των 2 ευρώ το λίτρο.

    Στις Κυκλάδες το φθηνότερο πρατήριο βρίσκεται στη Νάξο που πουλά την απλή αμόλυβδη στα 2,42 ευρώ το λίτρο, ενώ το ακριβότερο εντοπίζεται στη Σχοινούσα με 2,839 ευρώ. Η βενζίνη 100 οκτανίων πωλείται έως και 2,960 ευρώ στην Πάρο.

    Στα Δωδεκάνησα οι τιμές στην απλή αμόλυβδη ξεκινούν από τα 2,398 ευρώ στην Κω και φτάνουν έως και τα 2,796 ευρώ στη Νίσυρο. Η βενζίνη 100 οκτανίων πωλείται έως και τα 2,859 ευρώ στη Ρόδο.



    ΣΧΟΛΙΑ