• Οικονομία

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πρόστιμο και ποινική έγκληση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον καθηγητή της απάτης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λαζαράκου: 68 δις. ευρώ σε επενδύσεις ESG. Ποιές νέες ρυθμίσεις έρχονται

    πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου


    Ένα… διαμάντι της απάτης στη «φάκα» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος για τον πολυσυζητημένο καθηγητή οικονομικών σε αθηναϊκό πανεπιστήμιο, του οποίου τα καθήκοντα έχουν ανασταλεί μετά από τις διώξεις για την ποικιλότροπη δράση του, ως ιθύνοντα νου σε μια όζουσα υπόθεση τύπου Πυραμίδας.

    Έχοντας στήσει, όπως του καταμαρτυρείται, μια βιομηχανία «πέτσινων» ομολόγων  αλλά και κάλπικων υποσχέσεων. Προσελκύοντας με τον τρόπο αυτό δεκάδες άτομα, που του εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους για να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις, αλλά εν τέλει τις έχασαν…

    Χθες η σκυτάλη των εξελίξεων πέρασε στην εποπτική Αρχή της κεφαλαιαγοράς που τιμώρησε τον 57χρονο καθηγητή, με χλιδάτη ζωή και τις υψηλές γνωριμίες, όπως ό ίδιος διέδιδε, με πρόστιμο 150.000 ευρώ. Η επιβολή προστίμου αφορούσε μία και μόνο πτυχή της όλης υπόθεσης. Της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια. Για το ζήτημα αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε και σε ποινική έγκλιση κατά του καθηγητή της απάτης. Πατέρα τριών παιδιών και στο παρελθόν πρωταθλητή Ελλάδος στο Τζούντο…

    Οι κινήσεις της εποπτικής Αρχής έγιναν έπειτα από καταγγελίες θυμάτων της απάτης και μετά από χρονοβόρα διαδικασία. Ο ίδιος ο καθηγητής υποστήριξε ότι η διάθεση ομολόγων δεν έγινε στην Ελλάδα αλλά στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου διατηρούσε εταιρεία με πολυτελή γραφεία. Οι απόψεις του όμως δεν έπεισαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γι’ αυτό και προχώρησε στα δέοντα.

    Η δράση του καθηγητή της απάτης που κατά κύριο λόγο ασκήθηκε από το 2011 έως το 2018, έχει γίνει αντικείμενο ελέγχου και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το αρχικό πόρισμα του οποίου, το οποίο χαρακτηρίζεται μερική αναφορά,  είναι αποτυπωμένο σε 72 σελίδες (με εκθέσεις ένορκων καταθέσεων από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες). Ήρθε μάλιστα στο φώς της δημοσιότητας από το mononews.gr πριν από τέσσερις μήνες. Για τον ΣΔΟΕ, ως ακρογωνιαίος λίθος της μεγάλης απάτης ( για  την οποία ο εισαγγελέας  Γιάννης Δραγάτσης έχει τάχιστα  αποφανθεί πως πρόκειται για Πυραμίδα)  λογίζεται ο πανεπιστημιακός καθηγητής.

    Όπως  πάντως επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στο «δια ταύτα» του αρχικού πορίσματος του ΣΔΟΕ: «Από την έως τώρα έρευνα προκύπτει ότι ο καθηγητής (αναφέρεται το όνομά του) χωρίς να έχει τη σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και χωρίς να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης επιτηδεύματος για δραστηριότητα σχετική με χρηματοοικονομικά προϊόντα, μέσω του «μανδύα» των ιδιωτικών συμφωνητικών δανεισμού, αποσπούσε χρηματικά ποσά από πελάτες του.  Προκειμένου να τα επενδύσει σε χρηματοοικονομικά προϊόντα εταιρειών του στο εξωτερικό, υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις. Ενώ στην αρχή αποδίδονταν τα ποσά στους πελάτες τους, στη συνέχεια και για το μεγαλύτερο μέρος, έπαυσε να αποδίδει τις προβλεπόμενες αποδόσεις «.

    Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τις εταιρείες σε 5 χώρες

    Τα ομόλογα φαίνεται να ήταν ο βασικός κρίκος των συναλλαγών με δεκάδες πελάτες, που διέθεσαν σημαντικά κεφάλαια, εμπιστευόμενοι το «μοντέλο» των λαμπρών αποδόσεων. Μένοντας όμως εν τέλει με τον μουτζούρη» στο χέρι, καθώς οι παχυλές υποσχέσεις αποδείχθηκαν άνευ αντικρίσματος.

    Μέσα από την έρευνα του ΣΔΟΕ προκύπτει ένα πλέγμα εταιρειών, στημένων σε Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Κύπρο και Ελβετία, τα νήματα των οποίων κινούσε επί της ουσίας ο καθηγητής. Εταιρείες, που αποτέλεσαν τη «μήτρα» γέννησης ομολόγων, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η πραγματική αξία των οποίων, ήταν-όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα- μηδενική.

    Οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναφέρουν πως ο καθηγητής «προκειμένου να αποσπάσει χρηματικά ποσά σύναπτε ιδιωτικά συμφωνητικά δανεισμού, η πλειοψηφία των οποίων άτοκα. Και λάμβανε τα ποσά αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατομικούς του, στο εξωτερικό. Η σύναψη των περισσότερων δανείων φέρεται να έγιναν στο Βουκουρέστι Ρουμανίας, ωστόσο οι πελάτες του μας δήλωσαν ότι δεν έγιναν εκεί, αλλά στο γραφείο του στην Αθήνα. Από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι μάρτυρες και από τα στοιχεία που είχε ήδη η υπηρεσία από πρίν, διαπιστώνεται ότι έχει μεταβιβαστεί σε αρκετούς πελάτες το δικαίωμα κατοχής ομολόγων».

    Τα οποία είχαν εκδοθεί από εταιρείες του εξωτερικού, όπου συμμετείχαν και παρένθετα πρόσωπα.

    Από 45 λογαριασμούς πέρασαν 20,1 εκατ. ευρώ

    Το αρχικό πόρισμα-μερική αναφορά του ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει 45 τραπεζικούς λογαριασμούς, όλους στο εξωτερικό, που χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα προκειμένου να διακινηθούν όλα τα ποσά που έδωσαν οι πελάτες του καθηγητή. Εν συνόλω σε αυτό το σκέλος της έρευνας, συγκαταλέγονται 21 φυσικά πρόσωπα και 2 εταιρείες.

    Με βάση τον… κατάλογο που έχει συνταχθεί, οι πελάτες του καθηγητή του έδωσαν 20,11 εκατ. ευρώ, πήραν επιστροφές 5,059 εκατ. ευρώ και έχει προκύψει ζημιά 15,051 εκατ. ευρώ.

    Ο συγκεκριμένος κατάλογος ενδέχεται να εμπλουτιστεί και σε ότι αφορά τον αριθμό των πελατών, αλλά και σε ότι αφορά τα ποσά που έγιναν «φτερό στον άνεμο» της απάτης.

    Είναι ακόμη άγνωστο το πού έχει καταλήξει η ολοκλήρωση της έρευνας από το ΣΔΟΕ και κυρίως ποιους έχει αποδέκτες για τη συνέχεια της υπόθεσης.

    Μιας υπόθεσης που έχει φτάσει «σπαστά» στη δικαιοσύνη, σε διάφορες υποθέσεις ως προς την ταυτότητα των μηνυτών. Αρκετοί από τους οποίους για περισσότερα από τρία χρόνια, υπομένουν την εξαιρετικά αργόσυρτη διαδικασία της απονομής δικαίου.

    Δικαστικός Γολγοθάς για τα θύματα της απάτης

     Στο διάστημα αυτό του δικαστικού Γολγοθά  των θυμάτων, ο κατηγορούμενος καθηγητής ανταπαντά κι εκείνος με βροχή μηνύσεων, ακόμη και σε μέλη του υπηρετικού του προσωπικού που εμφανίζονταν να έχουν διοικητικές και μετοχικές θέσεις σε εταιρείες του… Κάτω από αυτές τις πιεστικές συνθήκες θεωρείται ότι βγήκε «εκτός μάχης» ένα σημαντικό κομμάτι από τα θεωρούμενα ώς θύματα της απάτης. Ενδεχομένως και επειδή ενστερνίστηκαν τη διαχεόμενη αίσθηση ότι ο εντιμότατος καθηγητής «έχει μεγάλες άκρες, ικανές να τον προστατέψουν».

    Εκείνος από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τους μηνυτές ως… μέλη εγκληματικής οργάνωσης που συνασπίστηκαν για να του προκαλέσουν κακό. Υποστηρίζοντας επίσης ότι δεν είχε συμμετοχή στο πλέγμα των επίμαχων εταιρειών, καθώς σε αυτές δεν υπάρχει το όνομά του…

     Το εν γένει προβληματικό σκηνικό  στην όλη υπόθεση, πήρε  προ μηνών και τη μορφή αναφοράς-φωτιά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η εν λόγω αναφορά φέρει τη… βαριά υπογραφή του δικηγόρου Παναγιώτη Αθαν. Κρίθυμου. Πρώην εισαγγελέα που μεταξύ των άλλων χειρίστηκε και την υπόθεση της αποκάλυψης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

    Ο δικηγόρος είναι εντολέας τεσσάρων από τα θύματα της απάτης και με την αναφορά του θίγει ζητήματα μεταχείρισης του κατηγορούμενου καθηγητή από ορισμένους εισαγγελικούς λειτουργούς. Που είδαν τις υποθέσεις διαφορετικά από τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε ο Γιάννης Δραγάτσης τη δική του, στοιχειοθετώντας την Πυραμίδα.

    Όπως μεταξύ των άλλων τονίζεται στην αναφορά: «Η μεταχείρισή του (καθηγητή) από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι έχουν επιληφθεί των εκκρεμών υποθέσεων σε βάρος του είναι ανεκτική και θετικά διακριτική. Έτσι εγείρεται ως κοινή βοή με ασυνήθιστη ένταση η απορία των φιλόνομων πολιτών,  πώς  δηλαδή είναι δυνατόν να κυκλοφορεί ελεύθερος…»

    Ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο. Εκτός κι αν η κίνηση από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, λειτουργήσει σαν σπινθήρας για την επιτάχυνση των εξελίξεων…

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ξυλοδαρμός στην ΑΣΟΕΕ, η μεγάλη απάτη των καθηγητών και ο εισαγγελέας Δραγάτσης – Τι λέει μυστική επιστολή που ήρθε στο mononews



    ΣΧΟΛΙΑ