• Οικονομία

    Απογοητεύει ξανά τις αγορές η Τουρκία – Ρίχνει ταχύτητες στην αύξηση των επιτοκίων

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ύστερα από την ιστορική απόφαση του προηγούμενου μήνα να αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια μετά από δύο χρόνια από το 8,5% στο 15%, η δεύτερη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ήταν πολύ μικρότερη.

    Η Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων από το 15% στο 17,5%, υποσχόμενη ποσοτική αλλά και πιστωτική σύσφιξη, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει τις επερχόμενες αυξήσεις.

    «Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού», ανέφερε η επιτροπή.

    Η απόφαση της νέας προέδρου Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων, απογοήτευσε οικονομολόγους και επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν μία πιο επιθετική κίνηση.

    Η απόφαση αυτή έρχεται κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Ο Ερντογάν αναζήτησε οικονομική στήριξη και επενδύσεις, εξασφαλίζοντας σε πρώτο στάδιο συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 50 δισ. δολάρια.

    Οι ξένες επενδύσεις και τα έσοδα που αναμένονται από τον πληθωρισμό, θα συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτοξευτεί στο 40%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

    Η αντίδραση των αγορών

    Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι τουρκικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους, ενώ η λίρα παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά, χάνοντας ένα επιπλέον 0,5% έναντι του δολαρίου.

    Η απόφαση της κυβέρνησης και της Κεντρικής τράπεζας να σταματήσει η στήριξη της λίρας, η οποία είχε εξαντλήσει τα αποθεματικά των κρατικών τραπεζών, οδήγησε σε χαμηλό-ρεκόρ, τη λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 30% της αξίας του μέσα στο 2023.

    Αν και η Τουρκία, στη νέα θητεία του Ερντογάν έχει κάνει στροφή στην οικονομική της πολιτική με νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν από αυξήσεις σε διάφορους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας έως υψηλότερες εταιρικές εισφορές για τις τράπεζες, οι αυξήσεις στα επιτόκια, αν και πρόκειται για ιστορική απόφαση, δεν κατάφεραν να συγκινήσουν τις αγορές, οι οποίες ανέμεναν πολύ πιο δραστικές κινήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Υπογραφή διμερών συμφωνιών 50 δισ. δολαρίων στο Αμπού Ντάμπι

    Καιρίδης προς Τούρκο πρέσβη: Δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία

    Συμφωνία Ερντογάν – Μπιν Σαλμάν: Πώληση τουρκικών drones στη Σαουδική Αραβία



    ΣΧΟΛΙΑ