• Οικονομία

    Σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου το «υπερταμείο» του e-ΕΦΚΑ

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει στην πλήρη συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Αποτέλεσμα της συγχώνευσης είναι η σύσταση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), η λειτουργία του οποία θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2020.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», το οποίο θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ότι ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης και ο κλάδος εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. εντάσσονται με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια  στον e-ΕΦΚΑ. Το ίδιο θα συμβεί για όλα τα ταμεία και τους ειδικούς λογαριασμούς, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών, αλλά και των τομέων υγείας.

    Από την ένταξη του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. στον e-Ε.Φ.Κ.Α. την 1η Μαρτίου 2020 ολοκληρώνεται για το δημόσιο η θητεία του Διοικητή και των Υποδιοικητών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και καταργείται το Διοικητικό του Συμβούλιο. Η διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. θα αποτελείται από τον Διοικητή του Φορέα, 4 υποδιοικητές και 11μελές Διοικητικό του Συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταβατικό στάδιο για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

    Όπως είχε γράψει το «Mononews», στόχος του υπουργείου Εργασίας με τη θεσμοθέτηση του υπερταμείου e- ΕΦΚΑ είναι η ταχύτερη διευθέτηση περισσότερων από 430.000 εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης καθώς με την εφαρμογή του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος θα εκδίδονται ταυτόχρονα η κύρια, η επικουρική και η εφάπαξ παροχή του ασφαλισμένου. Με την διοικητική ενοποίηση θα υπάρξει συγχώνευση υπηρεσιών, διευθύνσεων και τομέων, επιτυγχάνοντας μείωση λειτουργικού κόστους και οικονομίες κλίμακος, ενώ το πλεονάζων προσωπικό θα χρησιμοποιηθεί για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε επισημάνει ότι «Με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στον ΕΦΚΑ δεν λύνεται το πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τον e-ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους».

    Η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρωθεί από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους αασφαλισμένους.

    Το «Mononews» είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο για τις νέες ηλεκτρονικές παροχές του e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα μεταξύ των αλλαγών προωθείται η δημιουργία του Μητρώου Ασφαλισμένων, η χορήγηση των απαιτούμενων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών ηλεκτρονικά, η καθολική εφαρμογή υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, η χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων και γνωματεύσεων, αλλά και η ηλεκτρονική χορήγηση παροχών σε χρήμα.

    Με τον e-ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή συντάξεων, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και προσωπικά του υπουργού Γιάννη Βρούτση. Σταδιακά θα καταγραφεί ηλεκτρονικά ο ασφαλιστικός βίος των εργαζομένων και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσω του συστήματος Άτλας. Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί η διαλειτουργικότητα του συστήματος του e-ΕΦΚΑ με άλλα Πληροφοριακά Συστήματα του Δημοσίου.



    ΣΧΟΛΙΑ