• Οικονομία

    Από πού θα προέλθουν τα 10 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Προς αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος μετά το άλμα 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Χρήστος Σταϊκούρας


    Κι ενώ στις 10.30 το πρωί, οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ανακοινώνουν το τρίτο πακέτο μέτρων ενίσχυσης και προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τον κορονοϊό, η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το σχέδιό της για την επόμενη μέρα.

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χθεσινό διάγγελμά του αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

    «Σήμερα, ανακοινώνω», είπε ο πρωθυπουργός επακριβώς, «ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, κεφάλαια 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αναδιάταξη και μόχλευση του ΕΣΠΑ και από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης μέσω του ειδικού ταμείου, του «corona fund», όπως αποκαλείται στις Βρυξέλλες.

    Τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστο θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό και χωρίς να είναι ξεκάθαρο το αν η κυβέρνηση θα βάλει χέρι στο «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι η δημοσιονομική ευχέρεια που αποκτά η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά από το 2009, να αξιοποιεί και να σχεδιάζει κατά το δοκούν την οικονομική της πολιτική.

    Τα 10 δισ. ευρώ ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εκτός από τα μέτρα στήριξης της αγοράς και της οικονομίας αυτές τις δύσκολες εβδομάδες, περιλαμβάνουν και τα μέτρα για το restart, όταν κι εφόσον η νόσος αρχίσει να υποχωρεί. Τα κεφάλαια αυτά αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ.

    Από τον προϋπολογισμό, σχεδιάζεται να διατεθούν τα 6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση την υποχρέωση της χώρας που, όπως αποφασίστηκε από το Eurogroup, παύει να ισχύει. Για την ακρίβεια περισσεύει 1 δισ. ευρώ, ή το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα διατεθεί για τη στήριξη της οικονομίας.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει εστιασμένη την προσοχή της στο recovery της αγοράς και της οικονομίας και, για τον λόγο αυτό, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα, αφενός για να μη θρηνήσουμε θύματα, αφετέρου για να τελειώνουμε με την περιπέτεια του ιού το συντομότερο δυνατό.

    «Από τα χρήματα που θα δουν στους πληττόμενους από τον ιό, μέρος αυτών θα πάρουμε πίσω, αφού θα πέσουν στην κατανάλωση και θα γίνουν ΕΦΚ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές».

    Η ίδια πηγή, τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς των 120 δόσεων και των 24-48 δόσεων, καθώς είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, να διαφυλάξουμε την κουλτούρα της συνέπειας στις πληρωμές.



    ΣΧΟΛΙΑ