ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λύση εκτός δικαστηρίου με κτηματολογική διαμεσολάβηση για τα ακίνητα που φέρουν τον χαρακτηρισμό αγνώστου ιδιοκτήτη όπου οι πολίτες προβάλουν δικαιώματα από έκτακτη χρησικτησία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 72% της κτηματογράφησης 3,45 εκατομμύρια ακίνητα, σχεδόν το 9% είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Πρόσφατα, με το ν.5197/2025, δόθηκε η δυνατότητα να διορθωθούν οι εγγραφές αγνώστου με κτηματολογική διαμεσολάβηση. Σε συνέχεια της ήδη επιτυχημένης διάταξης για την κτηματολογική διαμεσολάβηση επεκτείνεται το πεδίο της εφαρμογής και στις περιπτώσεις όπου προβάλλεται δικαίωμα κυριότητας λόγω έκτακτης χρησικτησίας.
Μέχρι τώρα, παρά την μη διεκδίκηση δικαιωμάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ ο πολίτης αναγκαζόταν να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο και να ακολουθήσει μια πολυδάπανη και χρονοβόρα διαδικασία για να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του. Μάλιστα τις περισσότερες φορές χρειαζόταν να προσφύγει δύο φορές στο δικαστήριο.
Με τη νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα της Ειδικής Γραμματείας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών επέρχονται οι εξής ευνοϊκές αλλαγές για τους πολίτες:
• Πραγματική δημοσιότητα μέσω καταχώρησης στο Κτηματολόγιο του Φύλλου Βασικών Στοιχείων για την παροχή δεδομένων και δυνατότητα ενημέρωσης και τυχόν παρέμβασης τρίτου.
• Διενέργεια Κτηματολογικής Διαμεσολάβησης από ειδικό μητρώο.
• Σε περίπτωση επιτυχίας, ενσωματώνονται στο πρακτικό διαμεσολάβησης:
1) από το Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ έγγραφο περί μη προβολής δικαιωμάτων και 2) από τον ιδιώτη τουλάχιστον δύο (2) ένορκες βεβαιώσεις και έντυπο Ε9 για την επίμαχη ιδιοκτησία τουλάχιστον δέκα (10) ετών πριν από τη διενέργεια της υποχρεωτικής συνεδρίας κτηματολογικής διαμεσολάβησης.
Μπορεί ακόμη να προσκομισθούν:
α) αποδείξεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας και ύδρευσης στο όνομα του φερόμενου ως ενάγοντος,
β) μισθωτήρια συμβόλαια στα οποία ο τελευταίος εμφανίζεται ως εκμισθωτής ή αποδείξεις είσπραξης μισθωμάτων,
γ) δηλώσεις ενώπιον δημόσιων ή φορολογικών αρχών,
δ) οικοδομική άδεια,
ε) τοπογραφικά διαγράμματα βεβαίας χρονολογίας, ιδίως ως προσαρτώμενα σε τίτλους ιδιοκτησίας, συμβολαιογραφικές πράξεις, οικοδομικές άδειες και
στ) ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης ή διανομής το οποίο να έχει συνταχθεί τουλάχιστον είκοσι (20) έτη πριν από την προσφυγή στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και να φέρει βεβαία χρονολογία.
Με την πρωτοποριακή αυτή ρύθμιση του άρθρου 61 του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επιλύονται διαχρονικά προβλήματα με τρόπο άμεσο και εξωδικαστικό με πρόταγμα την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, ενισχύοντας παράλληλα την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας με την αξιοποίηση χιλιάδων ακινήτων.
Διαβάστε επίσης:
Ο «χάρτης» των πληρωμών από 27 έως 31 Ιουλίου
Έως τις 5 Αυγούστου οι αιτήσεις για voucher παιδικών σταθμών – Τι ισχύει για τους πολύτεκνους
Πάνω από τα 2 ευρώ αμόλυβδη και ντίζελ – Φόβοι για νέο κύμα ακρίβειας και αυξήσεις επιτοκίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπάτα: Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο αεροδρόμιο
- Χώρες του Κόλπου: Επιχείρηση «μηδενική εξάρτηση από το Ορμούζ» – Πώς ανοίγουν τον δρόμο για επενδύσεις δισεκατομμυρίων
- Jefferies για τράπεζες: Ισχυρό β’ τρίμηνο, με περιθώριο αναβάθμισης των στόχων
- Πυροσβεστική: «Βαριά» πρόστιμα για απόρριψη αναμμένων τσιγάρων που προκάλεσαν πυρκαγιές σε Σέρρες και Θεσπρωτία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.