• Οικονομία

    Άνοιξε το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για αιτήσεις μετατροπής συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Την δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών έχουν πλέον οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να μετατρέψουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους από μερική απασχόληση σε πλήρη.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 και εξακολουθούν να είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

     Στο πρόγραμμα εντάσσονται κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής που στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 απασχολούσαν μισθωτούς με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους.

    Οι εν λόγω επιχειρήσεις πρέπει κατά την ένταξή τους να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, το ΕΦΚΑ, το ΤΕΚΑ και τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης και η ρύθμιση να τηρείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι συμβάσες που θα μετατραπούν από μερική σε πλήρη απασχόληση θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του εργοδότη.

    Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδοτούνται σε ποσοστό 40% για κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης που μετατρέπεται σε πλήρη, οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, καθώς και αυτές που αναλογούν στα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Οι ασφαλιστικές εισφορές επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για χρονικό διάστημα ενός έτους που αρχίζει από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης εργασίας.

    Πως θα υποβάλλουν την αίτηση τους οι εργοδότες

    Για την ένταξη επιχειρήσεων -εργοδοτών του άρθρου 2 στο πρόγραμμα, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

    α) Η επιχείρηση – εργοδότης που επιθυμεί να εντάξει εργαζομένους του στο πρόγραμμα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας θα μετατραπούν από μερική σε πλήρη απασχόληση, υποβάλλει για κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο με τίτλο: «Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση εργοδοτών ένταξης στο Πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων εργασίας μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του άρθρου 9 του ν. 4997/2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι), η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τα εξής:

    i) τα στοιχεία της επιχείρησης,

    ii) τα στοιχεία του εργαζόμενου που επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμα,

    iii) ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος επιδότησης ή έχει ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές του προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ, το ΤΕΚΑ και τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης και η ρύθμιση θα τηρείται,

    iv) ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με το πρόγραμμα,

    v) ότι η διάρκεια της μετατρεπόμενης σύμβασης θα είναι τουλάχιστον ενός (1) έτους και δεν θα καταγγελθεί πριν την πάροδο ενός (1) έτους από τη μετατροπή, δεν θα τεθεί σε αναστολή και δεν θα μεταβληθούν οι όροι της εκτός αν είναι ευνοϊκότεροι για τον εργαζόμενο που αφορά η σύμβαση που μετετράπη.

    β) Οι επιχειρήσεις – εργοδότες με την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση της παρ. α αναρτούν αποδεικτικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

    γ) Τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων – εργοδοτών και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα σύμφωνα με το άρθρο 2 που αφορούν στον εργαζόμενο, ελέγχονται και διασταυρώνονται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

    δ) Οι επιχειρήσεις – εργοδότες λαμβάνουν αποδεικτικό  για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους.

    ε) Μετά την έγκριση της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων – εργοδοτών και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξής τους, απαιτείται:

    i) Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση αποδοχής ένταξης στο πρόγραμμα της παρούσας σε ειδικό έντυπο με τίτλο: «Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής ένταξης στο Πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων εργασίας μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του άρθρου 9 του ν. 4997/2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ), η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services. gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), η οποία τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για την είσοδο του αιτούντος στην ανωτέρω πλατφόρμα, απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020.

    ii) Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από την υποβολή και έγκριση της αίτησής τους, να υποβάλλουν το έντυπο Ε4: «Τροποποιητικός Αποδοχών» ως προς τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών. Η ημερομηνία τροποποίησης των αποδοχών που δηλώνεται με το Ε4 δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης της παρ. α.

    στ) Για το διάστημα που η αίτηση παραμένει στο στάδιο της «ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ», ήτοι μέχρι την υποβολή της σχετικής συναίνεσης του εργαζομένου και την υποβολή του απαιτούμενου εντύπου Ε4 (τροποποιητικός αποδοχών),υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης από την επιχείρηση – εργοδότη.

    Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα και για τους ωφελούμενους εργαζομένους να τροποποιήσουν την αίτησή τους και να την ανακαλέσουν, εφόσον η εξέλιξη της αίτησης που έχει υποβληθεί από την επιχείρηση – εργοδότη είναι σε κατάσταση εγκεκριμένη.

    ζ) Με την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων της παρ. ε, το αργότερο έως και την 15η ημέρα από την υποβολή της αίτησης της παρ. α, διασταυρώνονται και ελέγχονται η τήρηση των προϋποθέσεων της παρ. ε και εφόσον διαπιστώνεται η πλήρωση αυτών, εγκρίνεται οριστικά η υπαγωγή του εργαζόμενου στο πρόγραμμα και η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης-εργοδότη μεταπίπτει σε κατάσταση «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ». Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση λογίζεται ως μη γενόμενη.

    Διαβάστε επίσης

    Ξεκινά η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους

    ΔΥΠΑ: Ολοκληρώνονται οι αιτήσεις ανέργων για τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς»



    ΣΧΟΛΙΑ