• Οικονομία

    Ανησυχία στο λιανεμπόριο για την επόμενη μέρα – Τι ζήτησαν οι έμποροι από τον Πρωθυπουργό

    Ανησυχία στο λιανεμπόριο για την επόμενη μέρα – Τι ζήτησαν οι έμποροι από τον Πρωθυπουργό

    Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών


    Ζοφερή περιγράφουν την εικόνα στο λιανεμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Για σημαντική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο κάνει λόγο μιλώντας στο mononews o πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας. Σε αυτό συνετέλεσαν, σημειώνει ο ίδιος, πολλοί παράγοντες, όπως η έξαρση της πανδημίας, η κακοκαιρία αλλά και το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

    «Το εμπόριο κοιτάζει την επόμενη μέρα» σημειώνει ο κ. Καρανίκας προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή το ζήτημα της αύξησης του κόστους ενέργειας αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία.

    Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι το λιανεμπόριο δεν έχει λάβει ενίσχυση με πρόγραμμα επανεκκίνησης μετά το άνοιγμα της αγοράς, όπως αντίστοιχα έλαβαν άλλοι κλάδοι, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ να έχει κάνει λόγο για συμπτώματα «οικονομικού Long Covid» που παρουσιάζουν οι πιο ευάλωτες επιχειρήσεις.

    «Η αγορά υποφέρει»

    «Η αγορά υποφέρει, κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ακόμη και την περίοδο των εκπτώσεων» σημειώνει στο mononews o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης. Κάτι που όπως προσθέτει θα αποτυπωθεί και από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς πλέον στα στοιχεία που δημοσιεύει για τον τζίρο των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου δεν συμπεριλαμβάνονται, οι κλάδοι τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων.

    Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι όπως έχει επισημάνει ο κ. Καφούνης «με τις διακυμάνσεις και το τεράστιο μέγεθός τους, επηρέαζαν άδικα θετικά ή αρνητικά τα αποτελέσματα, οδηγώντας επιχειρηματίες και κυβέρνηση σε λανθασμένα συμπεράσματα».

    Σημειώνει παράλληλα την ανάγκη για στήριξη του κλάδου επισημαίνοντας τη δυσκολία με την οποία πολλές επιχειρήσεις «άντεξαν» εν μέσω των lockdown

    Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση

    Στην συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο προεδρείο της ΕΣΕΕ συνάντησε τον Πρωθυπουργό ενώ συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

    Η ΕΣΕΕ μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη για θέσπιση στοχευμένου προγράμματος ενίσχυσης και προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης του του Εμπορίου. Παράλληλα μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για ποσά τουλάχιστον κάτω των 20.000 ευρώ και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους εμπόρους.

    Επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη για επίσπευση της ενεργειακής αναβάθμισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιτάχυνση υλοποίησης των Open Malls και θεσμοθέτηση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών αντικατάστασης των παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης.

     Σημειώνεται πως κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον εμπορικό κόσμο  για τη στήριξη που παρείχε στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid-19 και τον υψηλό δείκτη συμμόρφωσης. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σχεδόν το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων για οριζόντιες μειώσεις σε φόρους και εισφορές. Ζήτησε τέλος από τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανεμπόριο: Κατά 6,6% αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο του 2021

    Γεωργιάδης σε εμπόρους: Λύση τους επόμενους μήνες για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ