• Οικονομία

    Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    ΕΝΦΙΑ


    Σε έξι δόσεις θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικά να έχουν αναρτηθεί ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 80% των εφοριών της χώρας τα εκκαθαριστικά εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ στο υπόλοιπο 20% θα είναι διαθέσιμα τις αμέσως επόμενες ώρες.

    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

    Τα φετινά εκκαθαριστικά δεν παρουσιάσουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι και οι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν συνολικό φόρο που αγγίζει (όπως κάθε χρόνο) τα 2,65 δις ευρώ.

    Οι μόνοι που θα δουν διαφορές στο εκκαθαριστικό τους είναι όσοι προχώρησαν σε αγοραπωλησία ακινήτου,  αλλά και εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες, με αποτέλεσμα όσοι δήλωσαν περισσότερα τετραγωνικά να κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με πέρυσι και όσοι δήλωσαν μικρότερες επιφάνειες, τότε ο φόρος θα είναι «ελαφρύτερος».

    Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50%

    Μειωμένα εκκαθαριστικά αναμένεται να δουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν μειωμένα εισοδήματα το 2020, λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

    Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε εκείνες που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% και χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    * Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

    * Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Νέες φοροελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

    Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

    Τέλος ο φθινοπωρινός ΕΝΦΙΑ – Όλο το σχέδιο πληρωμών για τα επόμενα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ