• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Νέες φοροελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

    Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    «Παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που η φετινή ανάπτυξη είναι ακόμα υψηλότερη από το 5,9% άνοιξε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    «Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, και υπό την προϋπόθεση της μεγαλύτερης ανάπτυξης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

    Ο ίδιος πάντως, σημείωσε πως προς το παρόν το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα αναθεωρήσει εκ νέου την πρόβλεψη της φετινής ανάπτυξης και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην εκτίμηση του 5,9%.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτώνται από αύριο, λέγοντας ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά σε σχέση με το 2019, και ειδικά στις περιουσίες έως 200.000 ευρώ αναλογεί το 67% της μείωσης. Επανέλαβε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων έως το τέλος του Οκτωβρίου χωρίς επιβάρυνση και αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρχει έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.

    Για τον «νέο ΕΝΦΙΑ» που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, επανέλαβε ότι θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός στον κύριο φόρο και θα υπάρξει μείωση ή προσαρμογή των συντελεστών λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Διαβεβαιώσεις για βελτιώσεις στο ν/σ για ΝΣΚ – Τι είπε για την ΕΑΒ

    Φορολογία: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, εταιρικά κέρδη, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

    Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ