• Οικονομία

    Σχέδιο για νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Επαφές με τράπεζες για χρηματοδότηση

    Κωστής Χατζηδάκης - Σοφία Ζαχαράκη

    Κωστής Χατζηδάκης – Σοφία Ζαχαράκη


    Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναζητώντας νέους πόρους χρηματοδότησης δεύτερου προγράμματος «Σπίτι μου».

    Το πρώτο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και γνώρισε μεγάλη απήχηση από τα νέα ζευγάρια με αποτέλεσμα να διοχετευτεί στην αγορά 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το υπόλοιπο από τις τράπεζες.

    Το όφελος ήταν τριπλό από την ενεργοποίηση του προγράμματος. Από τη μία νέα ζευγάρια έως 39 ετών απέκτησαν τη δική τους κατοικία με εξαιρετικά προνομιακούς όρους και από την άλλη τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ενίσχυσαν τις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε μα περίοδο που η ζήτηση ήταν στο «ψυγείο», λόγω της έκρηξης των επιτοκίων του ευρώ.

    Ταυτόχρονα, τονώθηκε και ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω των ανακαινίσεων που απαιτήθηκαν για τα περισσότερα από το εν λόγω ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, έχουν εκταμιευτεί 3.198 δάνεια για νέους έως 39 ετών και έχουν δοθεί ήδη 310 από τα 750 εκατ. ευρώ για την αγορά κατοικιών.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε επισημάνει το φθινόπωρο ότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα για τη συνέχιση του προγράμματος «Σπίτι μου» και ότι θα διατεθούν  ακόμα 1,5 δισ. ευρώ για τον ίδιο στόχο αλλά με άλλα προγράμματα. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες πιέσεις για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, προκειμένου να τρέξει ένα νέο όμοιο πρόγραμμα ακόμη και στις αρχές του επόμενου έτους.

    Το 1,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αλλά για προγράμματα και για συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης ενισχύεται με 200 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που δίνει κίνητρα για βελτιώσεις σε συγκεκριμένες ενοικιαζόμενες κατοικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για τον εκσυγχρονισμό περίπου 12.500 κατοικιών και την επιδότηση θα την λάβουν νέοι έως 39 ετών.

    Όσοι νέοι επιλεγούν θα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ ή έως 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, για να φτιάξουν το παλιό τους σπίτι και να το αξιοποιήσουν είτε οι ίδιοι, καλύπτοντας τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε να το διαθέσουν προς ενοικίαση. Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

    Ωφελούμενοι και προϋποθέσεις για το «Σπίτι μου»

    Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι στο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των 10.000 ευρώ, θα περιλαμβάνεται και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εάν το εισόδημά του, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ μαζί με τα τεκμήρια.

    Το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 16.000 ευρώ, πραγματικό ή τεκμαρτό, σε περίπτωση άγαμου, το οποίο αυξάνεται έως και τα 24.000 ευρώ σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού χωρίς παιδιά, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

    Το Πρόγραμμα υποστηρίζει δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

    • Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία
    • Έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς
    • Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.
    • Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής
    • Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239).

    Χρηματοδότηση δανείου

    Το δάνειο για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος. Το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο. Εφόσον, ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος το δάνειο είναι άτοκο.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων. Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση, σε μια από τις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα τράπεζες, ώστε να κριθεί – κατ’ αρχήν – η επιλεξιμότητά του. Οι τράπεζες θα ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα.

    Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι δανείου, εντός 60 ημερών. Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς).

    Διαβάστε επίσης

    «Σπίτι μου»: Στα 246,8 εκατ. ευρώ τα δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος

    Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με ζευγάρι ωφελούμενων του προγράμματος «Σπίτι μου» στο Γαλάτσι

    Επίδομα γέννησης: Αναδρομικά ποσά από 400 έως 1.500 ευρώ για όσους απέκτησαν παιδί το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ