• Οικονομία

    Ανοίγει η πλατφόρμα για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που είναι πλήρως ασφαλισμένα

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Πηγή: minfin.gov.gr)


    Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των κατοικιών που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές, με στόχο να κερδίσουν έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει λάβει ήδη στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες με τα συμβόλαια των ακινήτων που έχουν συνάψει, ώστε να διαπιστωθεί ποια σπίτια έχουν ασφαλιστεί και οι ιδιοκτήτες τους δικαιούνται έκπτωση 10% στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

    Τα στοιχεία των συμβολαίων που έχουν διαβιβάσει οι ασφαλιστικές, περιλαμβάνουν:

    α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
    β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
    γ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
    δ) ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
    ε) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),
    στ) διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,
    ζ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

    Η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

    Η μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσα σπίτια ασφαλίζονται έναντι των φυσικών καταστροφών περιέχει δικλείδες ασφαλείας, καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

    Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

    Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους τρεις μήνες τον χρόνο. Δηλαδή, για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες η έκπτωση θα είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%.

    Σύμφωνα με το νόμο, δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη για τα F-35 – Αναλυτικά το πακέτο μαμούθ δωρεάν στρατιωτικού εξοπλισμού

    Νέα Αριστερά: «Η ποινικοποίηση της υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου δεν θα περάσει»

    ΒΟΑΚ: Όλο το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τη mega-παραχώρηση της Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ