• Οικονομία

    Ανάκαμψη μετά την ελεύθερη πτώση των δεικτών

    • Ελπίδα Οικονομίδη
    Citi: Βλέπει αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα, υποβαθμίζει τις τεχνολογικές μετοχές


    Ανακόπηκε το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών, με άνοδο στους αμερικανικούς δείκτες και τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αναλυτές συνεχίζουν να προειδοποιούν τους επενδυτές για παρατεταμένη αστάθεια.

    Άνοδος σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές μετοχές, με τους «dip buyers», να δίνουν μία ώθηση στους δείκτες, ύστερα από το  πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ανέβηκε στο 1% το πρωί της Τρίτης στο Λονδίνο, ενώ τη Δευτέρα είχε πέσει στο κατώτατο επίπεδο που σημείωσε τους τελευταίους δύο μήνες.

    Το sell off μέσα στον μήνα ήταν η αιτία για την πτώση του δείκτη, ο οποίος μέσα στους τελευταίους μήνες έχει καταγράψει παρόμοια πορεία άλλες τέσσερις φορές, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σε όλες τις περιπτώσεις μικρή ανάκαμψη στις μετοχές.

    Οι τομείς των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη, ενώ χαμηλή απόδοση είχαν η υγειονομική περίθαλψη και η ενέργεια.

    Ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην CMC Markets UK ανέφερε ότι το ενδεχόμενο επιβράδυνσης ή στασιμότητας της οικονομίας και η ύφεση είναι αυτά που πρέπει να απασχολούν τους επενδυτές και όχι η αύξηση των επιτοκίων, η οποία μπορεί να αντιστραφεί από τις περικοπές.

    Ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management προειδοποίησε τους επενδυτές για περαιτέρω αστάθεια των μετοχών, λόγω επερχόμενων αλλαγών σε οικονομικές μεταβλητές και στις αγορές ομολόγων.

    Ανοδική πορεία για τα αμερικανικά futures

    Ο δείκτης της Nasdaq 100 ανέβηκε κατά 1,4%, μία ημέρα μετά την χαμηλότερη πτώση που σημείωσε τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και του S&P 500 κατά  0,8%.

    Προς το παρόν, οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για συνεχή αστάθεια», έγραψε σε σημείωμά της Solita Marcelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Αμερική στην UBS Global Wealth Management, με τη τάση να φαίνεται να είναι πτωτική.

    Ο δείκτης της τιμής καταναλωτών των ΗΠΑ που αναμένεται την Τετάρτη θα αποτελέσει μία πρώτη ένδειξη για το αν ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ανώτατο όριο ή αν αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες, αντί 50, με την οποία φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί οι αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Τρίτη ημέρα πτώσης των τιμών στην Ευρώπη

     

    Sony: Επαναγορές μετοχών ύψους 1,5 δισ. δολ. – Κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ