• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Τρίτη ημέρα πτώσης των τιμών στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά για τρίτη ημέρα, καθώς ο ζεστός καιρός και οι σταθερές προμήθειες κρατούν τις τιμές υπό έλεγχο παρά τις επίμονες ανησυχίες για τις ροές καυσίμων από τη Ρωσία.

    Το συμβόλαιο αναφοράς του πρώτου μήνα υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων εν μέσω σταθερών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και ηπιότερου καιρού στην Ευρώπη. Η περιορισμένη ζήτηση στην Ασία, με τα lockdown να προκαλούν όλεθρο στην οικονομία της Κίνας, συμβάλει επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών.

    Ωστόσο, η απαίτηση της Ρωσίας για ένα νέο σύστημα πληρωμών σε ρούβλια επηρεάζει στην αγορά εδώ και εβδομάδες, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου – κλειδί για την Ευρώπη – ενδέχεται να περιοριστούν εάν οι αγοραστές δεν συμμορφωθούν. Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί από τις προμήθειες αφού δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της Μόσχας. Οι περισσότερες προθεσμίες πληρωμής για τις άλλες χώρες λήγουν αργότερα αυτόν τον μήνα.

    «Οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται κυρίως στις πολιτικές κινήσεις αυτόν τον μήνα και στο πώς θα μπορούσαν αυτές να περιορίσουν ή να χαλαρώσουν περαιτέρω τη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη κατάσταση», δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής αναλύσεων στην Axpo Solutions.

    Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς για παράδοση τον επόμενο μήνα υποχώρησαν έως και 5,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Απριλίου. Νωρίτερα διαπραγματεύονταν κατά 4,3% χαμηλότερα στα 88,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    European gas heads lower with Russian supply still in focus
    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται χαμηλά, ενώ η ρωσική προσφορά παραμένει στο επίκεντρο

    Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης στενά τις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εάν η Μόσχα θα ανταπαντούσε με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

    Η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν ένα «δύσκολο» βήμα για τον κόσμο, δήλωσε την Τρίτη ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Koichi Hagiuda.

    Η γερμανική ισχύς για τον επόμενο μήνα υποχώρησε έως και 6,5% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αποδυναμώνουν τις ανησυχίες για τη γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι απώλειες καθώς η ΕΕ αμβλύνει τις νέες κυρώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ