• Οικονομία

    Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε εργοδότες για μη καταβολή εισφορών στο νέο επικουρικό

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης δείχνει σοβαρός

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που δε θα αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους από την 1η Ιανουαρίου του 2022 μετά την ενεργοποίηση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

    Άμεσα θα προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης έως το τέλος Μαρτίου με τον ΕΦΚΑ να εισπράττει τις εισφορές και να τις αποδίδει στους ατομικούς κεφαλαιοποιητικούς λογαριασμούς που θα δημιουργηθούν στο ΤΕΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για την υποβολή των ΑΠΔ. Συγκεκριμένα, θα υποβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος. Η διαφοροποίηση που προωθείται, είναι ότι η καταβολή των εισφορών θα πραγματοποιείται με την έλευση της νέας χρονιάς με βάση δύο ταυτότητες πληρωμής: μία για τον e-ΕΦΚΑ και μία για το ΤΕΚΑ.

    Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εργοδότες, που ενώ παρακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν τις αποδίδουν στο ΤΕΚΑ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελία σύμβασης εργαζομένου, αν δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής ασφάλισης προς το ΤΕΚΑ και η απόλυση με αυτό τον τρόπο θεωρείται άκυρη.

    Ακόμη δε θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να συσσωρεύσουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, καθώς θα ενεργοποιείται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε περίπτωση που δεν αποδίδονται εντός του προβλεπόμενου διμήνου. Άλλωστε δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ.

    Για να μπορέσει κάποιος να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει να είναι ενήμερος και προς τις οφειλές του στο ΤΕΚΑ και προς τις οφειλές του στον ΕΦΚΑ καθώς θα γίνεται Ενιαία διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (προς e-ΕΦΚΑ & προς ΤΕΚΑ) από το ΚΕΑΟ.

    Ποιοι υπάγονται

    Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης.

    Υποχρέωση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ έχουν:

    – Όσοι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα εισήλθαν στην αγορά εργασίας από 1/1/2022. Ειδικά στο Δημόσιο εντάσσονται όλοι οι νεοεισερχόμενοι είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι είτε μετακλητοί.

    – Οι ένστολοι ή υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς τα δύο σώματα διατηρούν επικουρικά ταμεία.

    Αντίθετα, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.

    – Μη μισθωτοί: Στο ΤΕΚΑ υποχρεούνται να ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι μη μισθωτοί που είχαν υποχρέωση υπαγωγής στην επικούρηση, όπως είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι , οι μηχανικοί, οι αρτοποιοί, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι χημικοί και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που έχουν διδακτικά καθήκοντα.

    Από το 2023 το ΤΕΚΑ θα συμπεριλάβει στους κόλπους του και άλλες κατηγορίες παλαιότερων ασφαλισμένων εφόσον το επιθυμούν. Προϋπόθεση να έχουν γεννηθεί από την 1/1/1987 και μετά, να μην είναι δηλαδή άνω των 35 ετών. Επίσης, προαιρετικά θα μπορούσαν να ενταχθούν υγειονομικοί, αγρότες του ΟΓΑ, λογιστές, οικονομολόγοι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση.

    Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα. Τα έσοδα από τις εισφορές έχουν προϋπολογιστεί 36 εκατ. ευρώ για το 2022, 165 εκατ. για το 2023, 207 εκατ. για το 2024 και 240 εκατ. ευρώ για το 2025.

    Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι ότι δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί («κουμπαράδες») στους οποίους θα κατευθύνονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο τον εργαζόμενο -εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο- καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

    Επικουρική Ασφάλιση: Ασφαλιστική ενημερότητα για οφειλές ΕΦΚΑ και ΤΕΚΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Παράταση στην υποβολή ΑΠΔ και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

    Νέο οργανόγραμμα στον e-ΕΦΚΑ – Οι νέοι μισθοί 500 προσλήψεις επιπλέον προσωπικού

    Χατζηδάκης: Ενθαρρύνουμε τα μπόνους απόδοσης και τα stock options στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ