• Οικονομία

    «Άμυνα» ενάντια σε στρατηγικές κινεζικές επενδύσεις ετοιμάζει η ΕΕ

    • NewsRoom
    Ευρώπη Κίνα ΕΕ

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang με τον πρόεδρο της Κομισιον Jean-Claude Juncker, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk


    Ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον έλεγχο ξένων επενδύσεων σε στρατηγικού χαρακτήρα κλάδους, ετοιμάζει η ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Μια κίνηση η οποία φέρεται να στρέφεται κατά μεγάλων μη ευρωπαϊκών ομίλων, κυρίως κινεζικών, προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες των μεγάλων κρατών της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

    Η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, ανήσυχες που έβλεπαν ξένους ομίλους, κυρίως κινεζικούς, να τους προσφέρονται με χαμηλότερο τίμημα και τρόπο που εκείνες θεώρησαν αθέμιτο τεχνογνωσία και βασικές τεχνολογίες κατά την απόκτηση των επιχειρήσεών τους, ζητούσαν εδώ και καιρό αυτού του είδους τη νομοθεσία προκειμένου να ελέγχονται καλύτερες ορισμένες δραστηριότητες.

    Το 2015, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν μπορούσαν παρά να παρακολουθούν, ανήμπορες, τη μεταφορά τεχνολογιών “made in Germany” με την απόκτηση της γερμανικής εταιρίας ρομπότ Kuka από τον κινεζικό κολοσσό Midea, έναντι 4,6 δισεκ ευρώ.

    Το ευρωκοινοβούλιο έδωσε τελικά την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία το πράσινο φως σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό (500 ψήφοι υπέρ, 49 κατά και 56 αποχές) που αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν επενδυτές τρίτων χωρών ενδιαφέρονται για ευαίσθητους ευρωπαϊκούς κλάδους.

    Το πεδίο εφαρμογής του κειμένου, που θα τεθεί σε ισχύ μετά από 18 μήνες, είναι ωστόσο περιορισμένο: Η ίδια η Κομισιόν δεν θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει μια επένδυση, με τον τελευταίο λόγο να τον έχουν σε κάθε περίπτωση τα κράτη-μέλη.

    «Αυτή η νομοθεσία είναι σίγουρα απολύτως ουδέτερη και δεν κάνει διακρίσεις αλλά δεν είναι μυστικό…. ότι υπάρχει ένα θέμα αναφορικά με την Κίνα», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

    «Η απόκτηση υποδομών, τεχνολογιών ή στρατηγικών συμφερόντων έχει γίνει πολιτικός στόχος», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φρανκ Προυστ, εισηγητής της πρότασης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    «Παρά την ευαίσθητη φύση του θέματος, τις κάποιες επιφυλάξεις και την άνευ προηγουμένου πίεση, η Ευρώπη παίρνει την τύχη στα χέρια της παραμένοντας παράλληλα ανοικτή», δήλωσε.

    Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η νανοτεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες εντάσσονται τους κλάδους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πληροφορίες στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα τους, εάν «αυτές αφορούν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».

    Οι χώρες της ΕΕ, καθώς και η Κομισιόν, θα μπορούν να εκφέρουν γνώμη για αυτή την επένδυση, που θα μπορούσε να εντείνει την πίεση στην ενδιαφερόμενη χώρα, παρόλο που «η τελική απόφαση θα επιστρέψει στις πρωτεύουσες», δήλωσε η Μάλμστρομ.

    Μεταξύ των κινεζικών εταιριών που ανησυχούν τους Ευρωπαίους είναι ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei, για τον εξοπλισμό του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει τις τηλεπικοινωνίες στις χώρες όπου χρησιμοποιείται.

    «Οι επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές τεχνολογίες είναι πράγματι ένα θέμα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» στο πλαίσιο αυτού του νέου κειμένου, δήλωσε η Μάλμστρομ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί οι Κινέζοι επενδυτές επιλέγουν Ελλάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ