• Οικονομία

    Αμηχανία στη Fed για τον πληθωρισμό- Τα σενάρια από 0,25 έως 0,5 για τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν μια σταθερή επιβράδυνση, οι traders παραμένουν αισιόδοξοι, όμως η Fed είναι επιφυλακτική.

    Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό έκανε τον πρόεδρο της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ  να κάνει λόγο για μία αύξηση στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών την 1η Φεβρουαρίου της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Οι αγορές είδαν ότι ανοίγει ο δρόμος σε μία νέα υποχώρηση από την πλευρά της Fed σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων και κάποιοι τραπεζίτες φαίνεται ότι συμφωνούν με αυτό.

    Ο  Χάρκερ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή από το Υπουργείο Εργασίας, είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας «θα είναι κατάλληλες στο μέλλον», μετά από μεγαλύτερες αυξήσεις που έγιναν  κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

    Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,5% ετησίως έως τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού σε περισσότερο από ένα χρόνο. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 5,7% την ίδια περίοδο, η μικρότερη αύξηση σε ένα χρόνο. Και τα δύο στοιχεία αντιστοιχούν στις προβλέψεις των αναλυτών.

    «Η τάση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών φαίνεται να υποχωρεί. Αυτό θα εξετάσει η Fed στη σημερινή έκθεση», δήλωσε ο Thomas Costerg, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Pictet Wealth Management στη Γενεύη της Ελβετίας. «Στο περιθώριο, αυτό σημαίνει αυξημένη πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου».

    Τα γεράκια επιμένουν

    Δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού. Τις θετικές για τις αγορές αναφορές ήρθε να ανατρέψει ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Fed στο Σεντ Λούις.

    «Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5% όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να διασφαλίσει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μειωθούν», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Μπούλαρντ, θα ήταν σκόπιμο τα επιτόκια να ανέβουν πάνω από το 5,1%, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις της Fed  για αύξηση επιτοκίων άνω του 5%.

    Τον περασμένο μήνα η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50 με το εύρος του επιτοκίου να κυμαίνεται μεταξύ 4,25% και 4,5%.

    Δεύτερη ανάγνωση στα στοιχεία

    Και οι αναλυτές πάντως που εξετάζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, εμφανίζονται διχασμένοι, αν όχι μπερδεμένοι, καθώς περίμεναν πιο ξεκάθαρο χτύπημα στον πληθωρισμό.

    Οι αναλυτές της Jefferies LLC σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες αναφέρουν ότι το ποσοστό για τις βασικές υπηρεσίες του ΔΤΚ, εξαιρουμένης της στέγασης, αυξήθηκε σχετικά ήπια κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, μετά από άνοδο μόλις 0,1% τον Νοέμβριο.

    Ωστόσο, αφαιρώντας την ασφάλιση υγείας και τα αεροπορικά εισιτήρια, οι υπόλοιπες βασικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον περασμένο μήνα και λειτουργούν με ετήσιο επιτόκιο τριών μηνών 6,5%.

    Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι αναλυτές έγραψαν ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται στο τραπέζι για την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της Fed που ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου.

    Και πάλι όμως η αισιοδοξία είναι δύσκολο να αποφευχθεί από την πλειοψηφία των αναλυτών. Οι περισσότεροι επιμένουν σε μικρότερη αύξηση συμφωνώντας με τους traders που ποντάρουν μαζικά σε αύξηση κατά 0,25.

    Διαβάστε επίσης:

    Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ