• Σχόλιο Αγοράς

    Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Προσπάθεια να επανέλθει σε θετικό έδαφος, μετά τις πιέσεις στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, επιχειρούν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αναλύσουν την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

    Στο 6,5% σε ετήσια βάση έπεσε ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, με επιβράδυνση κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. O δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Δεκέμβριο και σημείωσε άνοδο 5,7% σε ετήσια βάση.

    Τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό ναι μεν έδειξαν σημάδια χαλάρωσης στην έκτη διαδοχική επιβράδυνση που καταγράφεται, όμως οι αγορές φαίνεται να απογοητεύτηκαν καθώς περίμεναν περίμεναν υψηλότερο ρυθμό επιβράδυνσης από τον αναμενόμενο.

    Ειδικότερα, αυτή την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 34.039,64 μονάδες με άνοδο 0,20%, ενώ ο  S&P 500 κινείται στις 3.963,52 μονάδες με πτώση -0,15%, ενώ ο Nasdaq κινείται στις  10.896,09 μονάδες με απώλειες  -0,33%.

    Τα σενάρια για τη Fed

    Η ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση, ιδίως για υπηρεσίες, σε συνδυασμό με μια ισχυρή αγορά εργασίας απειλούν να διατηρήσουν ανοδική πίεση στις τιμές. Τα στοιχεία από τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη έδειξαν μείωση κατά 1.000, στα 205.000. Οι αιτήσεις παραμένουν αυξημένες από τις αρχές του 2022, όπου και έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο, όμως συνεχίζουν να βρίσκονται σε προπανδημικά επίπεδα.

    Η Fed αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια προτού «κάνει μια παύση» για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του επιθετικού κύκλου αυξήσεων επιτοκίων που ξεκίνησε την περασμένη Άνοιξη. Οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν τονίσει την ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια σε αυξημένα επίπεδα για αρκετό καιρό και προειδοποίησαν τις αγορές να μην υποτιμήσουν τη βούλησή τους να το πράξουν. Οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, παρά το ότι οι αξιωματούχοι λένε το αντίθετο.

    Τα στοιχήματα για τα επιτόκια

    Ο δείκτης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τις αποφάσεις που θα λάβει η Fed την 1η Φεβρουαρίου στη συνεδρίασή της για τη νέα αύξηση των επιτοκίων.

    Πολλοί traders για μία ακόμη φορά εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ποντάροντας σε μία αύξηση που δεν θα ξεπεράσει το 0,25. Αντίθετα αναλυτές της Wall Street αναμένουν μία αύξηση 0,5 για τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο κύκλος σύσφιξης τον οποίο ξεκίνησε πέρσι με επιθετικές κινήσεις ο Τζερόμ Πάουελ και οι υπόλοιποι Αμερικανοί τραπεζίτες θα κλείσει πολύ σύντομα.

    Αντίθετα, οι traders επιμένουν ριψοκίνδυνα, με μόλις το 20% των αγορών να ποντάρει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης.



    ΣΧΟΛΙΑ