• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 6,5% ο πληθωρισμός-Απογοήτευση στις αγορές

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Τα CDC συστήνουν να αποφεύγονται οι κρουαζιέρες ακόμη και για τους εμβολιασμένους


    Στο 6,5% σε ετήσια βάση έπεσε ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, σημαντικό στοιχείο για τον πληθωρισμό, απογοητεύοντας τις αγορές, με τα futures να εμφανίζουν μεικτά πρόσημα στους αμερικάνικους δείκτες.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν τους αναλυτές, αν και οι επενδυτές περίμεναν μεγαλύτερη επιβράδυνση του πληθωρισμού από το 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    «Φαίνεται ότι οι επενδυτές περίμεναν πραγματικά κάτι εξαιρετικό, κάποια σπουδαία νέα», δήλωσε ο Mike Bailey, διευθυντής έρευνας στην FBB Capital Partners. «Κι εμείς απλά έχουμε καλά νέα».

    Για τον δομικό ΔΤΚ, στον οποίο εξαιρούνται οι τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, το ποσοστό αυξήθηκε στο 5,7% σε ετήσια βάση.

    Υψηλά παραμένουν οι τιμές ενέργειας

    Το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 4,5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, με τις τιμές της βενζίνης να καταγράφουν «με διαφορά τη μεγαλύτερη συμβολή» σε μηνιαία πτώση των συνολικών τιμών καταναλωτή.

    Η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του οργανισμού Δεκεμβρίου έδειξε ότι το ενεργειακό κόστος, βασικός παράγοντας του πληθωρισμού, μειώνεται στις περισσότερες κατηγορίες από τον Νοέμβριο, όμως οι συνολικές τιμές της ενέργειας παραμένουν κατά 7,3% υψηλότερες από πέρυσι.

    Υπενθυμίζεται ότι και τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 6% σε ετήσια βάση.

    Αυτή ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία πτώση του πληθωρισμού.

    Κρίσιμος δείκτης για τα επιτόκια

    Οι traders γι’ ακόμη μία φορά έθεσαν τον πήχη υψηλότερα από τους οικονομικούς αναλυτές ποντάροντας σε μεγαλύτερη επιβράδυνση του πληθωρισμού και απογοητεύτηκαν.

    Ο δείκτης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τις αποφάσεις που θα λάβει η Fed την 1η Φεβρουαρίου στη συνεδρίασή της για τη νέα αύξηση των επιτοκίων.

    Πολλοί traders για μία ακόμη φορά εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ποντάροντας σε μία αύξηση που δεν θα ξεπεράσει το 0,25. Αντίθετα αναλυτές της Wall Street αναμένουν μία αύξηση 0,5 για τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο κύκλος σύσφιξης τον οποίο ξεκίνησε πέρσι με επιθετικές κινήσεις ο Τζερόμ Πάουελ και οι υπόλοιποι Αμερικανοί τραπεζίτες θα κλείσει πολύ σύντομα.

    Αντίθετα, οι traders επιμένουν ριψοκίνδυνα, με μόλις το 20% των αγορών να ποντάρει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης.

    Το εύρος των επιτοκίων είναι επί του παρόντος από 4,25% έως 4,5%, και η κεντρική τράπεζα έχει προβλέψει ένα τελικό υψηλό επιτόκιο 5,1% για φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ