• Οικονομία

    Άλμα στην τιμή του πετρελαίου λόγω μείωσης των αποθεμάτων

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Άλμα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από έρευνα που έδειξε μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, με την Ευρώπη να βρίσκεται ενώπιον ενεργειακής αστάθειας. Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του Brent ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 106,7 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 2,28 δολαρίων.

    Αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI Σεπτεμβρίου κατέγραψε άνοδο 2,4% ή 2,28 δολαρίων στα 97,26 δολάρια το βαρέλι που ήταν και το υψηλότερο κλείσιμο της εβδομάδας. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ παρουσίασαν σημαντική μείωση την περασμένη εβδομάδα 4,5 εκατ. βαρέλια, περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερη της εκτίμησης της αγοράς για πτώση 1 εκατ.

    Πως κινήθηκαν τα spread

    Σε μεγάλο βαθμό η μείωση οφείλεται στην αύξησης των εξαγωγών αργού των ΗΠΑ που ανήλθε στα 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως την τελευταία εβδομάδα. Το spread των futures του ευρωπαϊκού Brent και του αμερικανικού WTI, ή arbitrage, έχει διευρυνθεί πλέον σε περισσότερο από 9 δολάρια το βαρέλι, καθιστώντας πιο ελκυστικό για τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν αργό στο εξωτερικό.

    “Το arb έχει αυξηθεί τόσο, οπότε μπορεί να δείτε να ξεπερνάμε και τα 5 εκατ. βαρέλια στις επόμενες εβδομάδες”, επισημαίνει ο Robert Yawger της Mizuho. Παράλληλα, στην Ευρώπη η ροή του φυσικού αερίου μέσω του γερμανικού Nord Stream μειώθηκε σήμερα στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού, όπως είχε ανακοινωθεί, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.

    Η Gazprom είχε προαναγγείλει την Δευτέρα τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη “επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα”. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι για τη μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις που “αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες”, ωστόσο οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: «Παράθυρο» για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο

    FED: Προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ