• Οικονομία

    Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Ξεχωριστά εκκαθαριστικά για συζύγους ακόμη και αν υποβάλουν κοινή δήλωση

    Μάιος


    Νέες αλλαγές έρχονται από φέτος στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, καθώς εκτός από τις ξεχωριστές δηλώσεις που μπορούν να υποβάλλουν τα παντρεμένα ζευγάρια, πλέον ο φόρος εισοδήματος κάθε εγγάμου συζύγου, θα εκκαθαρίζεται και θα βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, ακόμα και στις περιπτώσεις υποβολής κοινής δήλωσης.

    Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση του φόρου στον ένα σύζυγο προκύπτει αποτέλεσμα χρεωστικό και από την εκκαθάριση στον άλλο σύζυγο προκύπτει αποτέλεσμα πιστωτικό, δεν θα γίνεται πλέον συμψηφισμός των δύο αποτελεσμάτων, αλλά θα παραμένουν δύο ξεχωριστά αποτελέσματα. Έτσι, ο ένας σύζυγος με το χρεωστικό υπόλοιπο θα καλείται να πληρώσει κανονικά τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ, ενώ ο άλλος σύζυγος θα δικαιούται να εισπράξει επιστροφή φόρου. Ουσιαστικά, σε κάθε περίπτωση κάθε σύζυγος θα λαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα.

    Αιτιολογία

     

     

     

    Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής χωριστών δηλώσεων από τους εγγάμους συζύγους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική υποβολή αιτήσεων για χωριστές δηλώσεις, μόνο και μόνο για να εκδίδονται ξεχωριστά αποτελέσματα εκκαθάρισης, εξέλιξη που θα ανάγκαζε την ΑΑΔΕ να επεξεργαστεί φέτος σημαντικά αυξημένο αριθμό ατομικά υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων.

    Όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζεται σ’ αυτόν, αναφορικά με τις κοινές φορολογικές δηλώσεις «θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων». Έτσι στην περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου για έναν από τους δύο δεν θα γίνεται συμψηφισμός με οφειλές προς την εφορία που ενδεχομένως έχει ο άλλος σύζυγος. Σημειώνεται ότι το ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους συζύγους δεν μεταβάλλει τον τρόπο φορολόγησης ούτε το ύψος του φόρου που τους αναλογεί αφού και σήμερα για τα εισοδήματα τους φορολογούνται ξεχωριστά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ε3: Αυτό είναι το νέο έντυπο για τα εισοδήματα του 2018-Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωσή του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ποιους συμφέρει-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόγνωση: Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δυσκολεύεται να θερμάνει το σπίτι του



    ΣΧΟΛΙΑ