• Οικονομία

    Αλέξης Πατέλης: Kάλεσμα για χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα

    Αλεξης Πατέλης

    Αλεξης Πατέλης


    Κάλεσμα στα μη τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν στην χορήγηση δανείων κάνει ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης στο τελευταίο δελτίο που απέστειλε σήμερα προς τους ξένους θεσμικούς,  επισημαίνοντας ότι οι «τράπεζες χορηγούν λίγα στεγαστικά δάνεια.»

    Υπενθυμίζοντας τις δύο πρόσφατες ενέργειες αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Πατέλης υπογραμμίζει οτι η Κυβέρνηση εστιάζεται πλέον στις μεταρρυθμίσεις, μετά το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα που επιτυγάνεται με τον Προϋπολογισμό του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή.

     

    «Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μας κάνουν είναι: πόσο πειθαρχημένη μπορεί να είναι η κυβέρνηση, τώρα που η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και αδύναμη. Η απάντηση: βαδίζουμε ολοταχώς προς την μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει στο newsletter.

    Οι μεταρρυθμίσεις

    Η πρώτη μεταρρύθμιση στην οποία αναφέρεται αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σημειώνει ότι με αυτήν δημιουργούνται αυστηρότερα πρότυπα υποβολής εκθέσεων, ενισχύεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναδιάρθρωσης και απελευθερώνεται η παροχή δανείων στα νοικοκυριά και στις εταιρείες.

    «Καλούμε τα μη τραπεζικά ιδρύματα να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες δανεισμού που υπάρχουν σε αυτούς τους τομείς της Ελλάδας», αναφέρει, σημειώνοντας ότι έχει περιοριστεί μόνο η χορήγηση στεγαστικών δανείων.

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι η δεύτερη μεταρρύθμιση, για την οποία κάνει αναφορά.

    «Απαγορεύεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές ακινήτων (μία πρακτική  που συναντάται ανά μία στις τέσσερις συναλλαγές), το πρόστιμο για τη χρήση μετρητών σε αγορές άνω των 500 ευρώ θα είναι  το διπλάσιο της αξίας της αγοράς, ενώ θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μεθόδων άμεσης πληρωμής (όπως το IRIS, το οποίο είναι η ελληνική εκδοχή του Venmo) ως επιλογή πληρωμής). Όλες οι εταιρικές δαπάνες θα απαιτείται να αναρτώνται στη βάση δεδομένων MyData των φορολογικών αρχών, οι κρατικές παροχές θα πρέπει να καταβάλλονται με τη χρήση χρεωστικών καρτών,τα τερματικά POS θα πρέπει να συνδέονται με ταμειακές μηχανές και, το σημαντικότερο, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν πλέον να δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από τον κατώτατο μισθό», αναφέρει.

    Τέλος αναφέρεται και στην αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στη χώρα. «Οι αργές δικαστικές αποφάσεις αποτελούν μόνιμη ανησυχία για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο θέμα, αλλά το νομοσχέδιο υπόσχεται να μειωθεί ο αριθμός των αναβολών αναβολές στις ποινικές δίκες σε μόλις μία,  να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των ολιγομελών δικαστικών συνθέσεων και να μειωθεί η ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων,  να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους με τις ενέργειές τους επιδιώκουν σκόπιμα να καθυστερήσουν τη δικαιοσύνη, να ενισχυθεί η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου και η προδικαστική διαιτησία, οι κατά συρροή μηνυτές να αντιμετωπίζουν πρόστιμα- και οι υποχρεωτικές ποινές φυλάκισης να εφαρμόζονται σε περισσότερες περιπτώσεις», αναφέρει.

    Η αποεπένδυση

    Στο σημείωμά του κάνει λόγο και για την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες.

    «Τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικές οικονομικές συναλλαγές. Η Unicredit εξαγόρασε το 9% της Alpha Bank, όντας η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που επενδύει σε ελληνική από την περίοδο της κρίσης», σημειώνει.

    Υπενθυμίζει και τις προσφορές ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ για τις μετοχές αξίας 1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας την την πιο επιτυχημένη συγκριτική συναλλαγή στην ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια.

    «Δύο συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον πλήρως σε χέρια ιδιωτών, με τον Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναμένεται να αποεπενδύσει από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Alpha Finance: Τι συζήτησαν στο Λονδίνο οι επενδυτές με τις εισηγμένες εταιρείες και την κυβέρνηση

    Παγώνει το επιτόκιο για ρυθμίσεις στα ταμεία

    Θα γίνει gamechanger η Fitch για την ελληνική οικονομία; Αισιοδοξία για την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ