• Οικονομία

    Αγώνας δρόμου για Σταϊκούρα ενόψει προσχεδίου προϋπολογισμού και έκδοσης νέου 10ετούς

    Χρήστος Σταϊκούρας-Yπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας: Η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα

    Χρήστος Σταϊκούρας-Yπουργός Οικονομικών


    Σπιντάρισμα μίας εβδομάδας -και όχι μόνο- για τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου.

    Τα χρονοδιαγράμματα είναι αρκετά σφικτά για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού μία εβδομάδα μετά, στις 15 Οκτωβρίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να υποβάλλει το σχέδιό της για το 2020 στην Κομισιόν, όπως όλα τα κράτη μέλη.

    Με μέγα ζητούμενο, όπως πρώτο έχει γράψει το mononews.gr, το αν θα εγγραφούν στο προϋπολογισμό τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό που για φέτος υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά υπάρχει συμφωνία για την εγγραφή του ποσού αυτού στα έσοδα του προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο, εμμέσως, λογιστικά δηλαδή, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, μειώνεται στο 2,5% από 3,5% και παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία για να υλοποιήσει το πρόγραμμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών που έχει υποσχεθεί.

    Απάντηση όμως, δεν αναμένεται νωρίτερα από το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και, για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών δεν το θέτει προς το παρόν ως προτεραιότητα.

    Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση, υπολογίζει στην θετική έκθεση της των θεσμών  για την τέταρτη αξιολόγηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και την πρώτη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, αναμένει παράλληλα νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με αναθεώρηση των προβλέψεων σε καλύτερη βάση, εξέλιξη που αν συμβεί θα συμβάλει στην μείωση του δημοσιονομικού κενού που έχουν εντοπίσει οι δανειστές από τον προϋπολογισμό του 2020, ύψους 800 εκατ.– 1 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται το επόμενο δεκαήμερο, ο ΟΔΔΗΧ να «ανοίξει» εκ νέου το 10ετές που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και η προσφορά για τον ελληνικό τίτλο και αφετέρου να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία των μειωμένων επιτοκίων, που πλέον, για την δεκαετία, ορίζεται στα επίπεδα του 1,30%. Έτσι λοιπόν, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να γίνουν εγγραφές για ακόμα 2 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το κουπόνι της προηγούμενης έκδοσης ήταν 3,9%, ενώ ο στόχος του δανεισμού για φέτος έχει καλυφθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ