• Οικονομία

    Αυξάνεται, στο παρά πέντε των εκλογών, το όριο των 1.250 ευρώ για τον ακατάσχετο λογαριασμό – Αναλυτικά οι όροι

    ακατασχετο


    Το «πράσινο φως» φαίνεται πως παίρνει, τελικά, στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης, η υπουργική απόφαση της Κατερίνας Παπανάτσιου, αναφορικά με τον κλιμακωτό ακατάσχετο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το ακατάσχετο του λογαριασμού αναμένεται να αυξηθεί, με το ποσό που δεν μπορεί να κατασχέσει η Εφορία να ξεπερνά τα 1.250 ευρώ.

    Η υπουργική απόφαση, σχετικά με τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία επισημοποίησης της απόφασης, θα ακολουθήσει η έκδοσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τη «Εφημερίδα των Συντακτών», έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η λειτουργία του συγκεκριμένου μέτρου.

    Με την εφαρμογή του μέτρου, «ανοίγει» η δυνατότητα στους συνεπείς οφειλέτες για μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους.

    Συγκεκριμένα, το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

    Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία του ακατάσχετου λογαριασμού, θα πρέπει να έχουν πληρώσει νωρίτερα τουλάχιστον δύο δόσεις της ρύθμισης.

    Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού, για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

    Στο σχετικό δημοσίευμα, αναρτώνται και οι προϋποθέσεις, σχετικά με το πώς αυξάνεται αυτό το όριο πάνω από το συγκεκριμένο ποσό, ενώ αναφέρονται ταυτόχρονα και τα μυστικά για μεγαλύτερη ρευστότητα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, οι οφειλέτες θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ, που θα αυξάνεται σταδιακά, όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

    Όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν το ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ, οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

    -Nα έχουν προβεί στην ρύθμιση των χρεών τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων
    -Nα δηλώσουν τον λογαριασμό, για τον οποίο ζητούν περιορισμό της κατάσχεσης
    -Nα είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεών τους.



    ΣΧΟΛΙΑ