• Οικονομία

    Ακατάσχετο όριο: Γιατί οι μικροοφειλέτες μένουν εκτός 

    • NewsRoom


    Κανένα όφελος δεν θα έχουν οι μικροοφειλέτες της Εφορίας που πληρώνουν μηνιαία δόση η οποία δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ, από τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου, καθώς για αυτούς διατηρείται το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Στους κερδισμένους της τροπολογίας θα είναι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με σημαντικό ύψος οφειλών αλλά και μεγάλη μηνιαία δόση.

    Οι οφειλέτες αυτοί, θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

    Συγκεκριμένα η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει αύξηση του ακατάσχετου έως 4,5 φορές επί το ποσό της δόσης, με αυστηρή προϋπόθεση οι φορολογούμενοι -που έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία- να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

    Για να κερδίσουν το νέο ακατάσχετο όριο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

    Α. να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχουν πληρώσει δύο δόσεις

    Β. να δηλώσουν τον επίμαχο λογαριασμό

    Γ. να πληρώνουν τις δόσεις τους

    Εκτός οι μικροοφειλέτες

    Οι μικροοφειλέτες, που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και πληρώνουν μικρή μηνιαία δόση, που δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, δε θα δουν καμία διαφορά, καθώς το όριο των 1.250 ευρώ, που ισχύει για όλους και αφορά έναν τραπεζικό λογαριασμό, θα συνεχίσει να τους καλύπτει.

    Πολύ μικρή διαφορά θα δουν, όμως, και όσοι πληρώνουν δόση έως 400 ευρώ, αφού το όριο θα αυξηθεί λίγο, στα 1.800 ευρώ, και αυτό θα γίνει μετά από την καταβολή αρκετών δόσεων.

    Όσοι όμως, έχουν ρυθμίσει μεγαλύτερες οφειλές ρυθμισμένες και το ποσό των δόσεων που πληρώνουν κάθε μήνα στις δόσεις είναι αρκετά μεγάλο (πχ. τουλάχιστον 500-600 ευρώ), θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο. Το οποίο, μάλιστα, θα αυξάνεται σταδιακά.

    Έτσι, οι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους και θα μπορούν να κινούν κάθε μήνα ποσά μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.

    Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

    Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς οι τράπεζες δεν είναι ακόμα τεχνικά έτοιμες να ανταποκριθούν στις αλλαγές.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του, τότε θα χάσει και τη δυνατότητα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού, χωρίς να δίνεται δεύτερη ευκαιρία.

    Παραδείγματα αύξησης του ορίου για το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς

    – Φορολογούμενος έχει οφειλή 12.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Κάθε μήνα πληρώνει δόση 1.000 ευρώ. Με την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα αυξηθεί στις 3.000 ευρώ (1.000 ευρώ επί 3). Όσο είναι συνεπής στη ρύθμιση και πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο. Για παράδειγμα, ο πολλαπλασιαστής στην έκτη δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φτάνει τα 3.800 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στην 11η, ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 4.500 ευρώ.

    – Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, χρωστά στην εφορία 5.000 ευρώ. Εντάσσεται στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, καταβάλλοντας κάθε μήνα 53 ευρώ. Ο φορολογούμενος, του οποίου ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από την εφορία, δε θα δει καμία διαφορά με τη νέα ρύθμιση, όσον αφορά τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου. Και αυτό γιατί καλύπτεται από το γενικό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Ο λογαριασμός του θα παραμείνει μπλοκαρισμένος μέχρι το τέλος της ρύθμισης.



    ΣΧΟΛΙΑ