• Οικονομία

    Η νέα λίστα της ΕΕ με τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους

    • NewsRoom


    Την αναπροσαρμογή των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων της ΕΕ αποφάσισε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), με την προσθήκη τριών ακόμα χωρών και την αφαίρεση ισάριθμων.

    Ειδικότερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρέσει το Μπαχρέιν, τις Νήσους Μάρσαλ και την Αγία Λουκία και να προσθέσει τις Μπαχάμες, τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις και τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι αποφάσεις λήφθηκαν στη βάση των δεσμεύσεων που κατέθεσαν οι χώρες που αφαιρέθηκαν και σε μια νέα αξιολόγηση όσων χωρών δεν προέβησαν σε δεσμεύσεις.

    Εξάλλου, στο σημερινό Συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο επιθετικός διασυνοριακός φορολογικός σχεδιασμός.

    Ειδικότερα, η νέα οδηγία αφορά τους ενδιάμεσους φορείς, όπως φορολογικούς συμβούλους, λογιστές και δικηγόρους έτσι ώστε να υποχρεώνονται να αναφέρουν τα φορολογικά σχήματα που ενδέχεται να θεωρηθούν επιθετικά. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποχρεώνονται να ανταλλάσσουν αυτόματα αυτές τις πληροφορίες μέσω μιας κεντρικής βάσης δεδομένων.

    Τα κράτη-μέλη θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 να ενσωματώσουν την εν λόγω οδηγία στο εθνικό δίκαιο.



    ΣΧΟΛΙΑ