• Οικονομία

    Παρέμβαση Κοστέλο για το νέο νόμο Κατσέλη: Πολύπλοκο το σχέδιο- Θα έχει κόστος 800 εκατ. έως το 2022

    • NewsRoom
    Κοστέλο

    Ντέκλαν Κοστέλο


    Το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στην Ελλάδα με τα προγράμματα στήριξης πρέπει να συνεχιστούν έστειλε σήμερα ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνουν η Κομισιόν και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο Μουσείο της Ακρόπολη.

    O επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 13 χωρών της Ε.Ε. στις οποίες διαπιστώνονται υπερβολικές μακροοικονομικές ισορροπίες και επεσήμανε την ανάγκη αυτές να αντιμετωπιστούν με την τήρηση των πολιτικών, που έχουν συμφωνηθεί.

    «Τα δίδυμα ελλείμματα διορθώθηκαν ευρέως, όμως παραμένουν προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την κρίση. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να αντιμετωπιστούν», προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να μετακινηθεί η χώρα από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% σε ρυθμούς 4% τουλάχιστον.

    Αναφερόμενος στην κληρονομιά της κρίσης, τόνισε πως αυτή είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, η αρνητική διεθνής επενδυτική θέση και ο μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων. Αυτά με τη σειρά τους, όπως εξήγησε, επιβαρύνουν τον ευάλωτο τραπεζικό τομέα, περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεις και παραγωγικότητα. Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ελλάδα, η οποία όμως, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί με περαιτέρω εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε δε ότι η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή.

    Για τη συζήτηση που γίνεται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ανέφερε ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες. Υπάρχουν επιχειρήσεις “ζόμπι” και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».

    Αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

    Επίσης σημείωσε πως η Ελλάδα παραμένει 27η στις 28 χώρες της Ε.Ε. ως προς την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, καθώς ότι έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Λείπουν συγκεκριμένα περισσότερα από 15 δισ. σε επενδύσεις για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει υποεκτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, επανέλαβε ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυτός για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

    Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως μετά την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια η οικονομία θα κατορθώσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς στα πρότυπα των άλλων χώρων της ΕΕ, ο κύριος Κοστέλο απάντησε «φυσικά οι εξωτερικοί παράγοντες πάντοτε παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και η ελληνική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί, όμως η επιτυχία της πρωταρχικά σχετίζεται με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων».

    Στην ερώτηση εάν έχει δείγματα για την επιτυχή πορεία των μεταρρυθμίσεων ο κ. Κοστέλο τόνισε πως «έως σήμερα κι αφ’ ότου η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα των μνημονίων τα πράγματα βαίνουν ομαλώς κι όπως μας ενημερώνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Βέβαια πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ανάταξη του τραπεζικού και του κτηματομεσιτικού τομέα για παράδειγμα, αλλα σε γενικές γραμμές όλα γίνονται όπως πρέπει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον αέρα τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξαναράβεται» με εντολή των Θεσμών ο νόμος Κατσέλη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου-Την πρωταπριλιά η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ