• Business

    Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου-Την πρωταπριλιά η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα

    Κοστέλο

    Ντέκλαν Κοστέλο


    Σε αγώνα δρόμου, επιδίδεται τις τελευταίες το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου να αποδειχθεί θετικό για την ελληνική πλευρά και να εισηγηθεί την εκταμίευση 974 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

    Και ενώ δεν έχει ακόμη «στεγνώσει το μελάνι» από την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία κόλλησε στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα δεδομένα φαίνεται να γίνονται ακόμα πιο πιεστικά, καθώς αποφασίστηκε η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα και μάλιστα σε 15 ημέρες, την 1η Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου που θα συνεδριάσει στο Βουκουρέστι.

    Η έλευση τους έρχεται μετά και τις δύο αρνητικές εκθέσεις από την Κομισιόν και το ΔΝΤ και την άρνηση του Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

    Λίγες μέρες νωρίτερα θα κάποιοι από τους θεσμούς, όπως ο Ντέκλαν Κοστέλο, θα βρεθούν στην Αθήνα, στις 20 Μαρτίου προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδριο της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ, που αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

    Για την ώρα, θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και της Εγνατίας οδού, οι προσλήψεις στην ΑΑΔΕ και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου παραμένουν στο προσκήνιο.

    Σε αυτά αναμένεται να προστεθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2019 συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης αποκρατικοποιήσεων όπως αυτές των ΕΛΠΕ και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Το βασικό «αγκάθι» ωστόσο όμως συνεχίζει να παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, κάτι που ενδεχομένως να έχει κλείσει μέχρι την έλευση των θεσμών.

    Πάντως ήδη τα καμπανάκια έχουν ηχήσει από θεσμούς, που ζητούν την τήρηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και στόχων ώστε να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της χώρας και να μην βρεθεί πάλι ενώπιον εκτροχιασμών.

    Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ΕΡΤ έκοψε την «όρεξη» σε όσους βλέπουν μειώσεις δημοσιονομικών στόχων. Άλλωστε στα πλεονάσματα βασίζεται η αποπληρωμή των τόκων των δανείων που έχει πάρει η χώρα, το 55% εκ των οποίων προέρχεται από τον ESM.

    «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ αναφορικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022, και συνέχισε: «Η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι και ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού». «Υπάρχουν αρκετά ακόμα θέματα. Η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης, η οποία συζητήθηκε στο Eurogroup στις αρχές της εβδομάδας, δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς αλλά όχι σε όλους. Γι’ αυτό το Eurogroup επέλεξε να περιμένει λίγο ακόμα ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Ιδιαίτερα συνδέεται με την προστασία της α΄ κατοικίας, ένα πολύπλοκο νομικά πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί. Οι θεσμοί θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα» τόνισε και πρόσθεσε: Τέλος, εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση όμως να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΝΤ

    Καμπανάκι για την ελληνική οικονομία και από την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναφερόμενη στο Ελληνικό χρέος παραδέχεται ότι μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο βάζει μια σειρά από αστερίσκους (ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, κόστος δανεισμού) που μπορεί να δημιουργήσου σοβαρό θέμα.

    Όπως αναφέρει το χρέος είναι ευάλωτο σε αστάθμητους παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν είτε τον ρυθμό ανάπτυξης είτε και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σημειώνει ότι θα καταγραφεί αποκλιμάκωσή του -ως ποσοστό του ΑΕΠ- ακόμη και στο 135% μέχρι και το 2028, με διατήρηση των ετήσιων αναγκών για την εξυπηρέτησή του στο μονοψήφιο επίπεδο του 8%. Όμως η πορεία των επιτοκίων, της ανάπτυξης ή των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας είναι κομβική για να μην εκτιναχτεί επάνω από το 200% του ΑΕΠ ακόμη και μετά το 2024.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν προσημείωση πρώτης κατοικίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Μιχελής στο mononews.gr: Αν μου γίνει πρόταση να αναλάβω πρόεδρος της Attica Bank, θα δεχθώ

    MH ΧΑΣΕΤΕ: «Όχι» από Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης – «Αγκάθι» ο νέος νόμος για πρώτη κατοικία



    ΣΧΟΛΙΑ