• Οικονομία

    Αφορολόγητο: Υποχρεωτική δαπάνη με πλαστικό χρήμα το 30% του εισοδήματος

    • NewsRoom


    Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, το οποίο κατατέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή, προβλέπεται δραστική αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.

    Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει η καθιέρωση συντελεστή 30% του εισοδήματος ως ελάχιστες δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο για μισθωτούς και συνταξιούχους με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    To προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι «για αυτό τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

    Επίσης, θετική δημοσιονομική επίπτωση εκτιμάται ότι θα έχει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών: «Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας».

    Από τον περιορισμό της υποεκτέλεσης των λειτουργικών και άλλων δαπανών αλλά και την αναπροσαρμογή των οροφών στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. Από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αναμένονται πρόσθετα έσοδα 642 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 142 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον εξορθολογισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Επίσης προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 60 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα Airbnb.

    Όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης, το προσχέδιο, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    · Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

    · Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

    · Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

    · Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

    · Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

    · Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

    · Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

    · Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

    Το προσχέδιο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2019 θα κλείσει στο 3,68%, δηλαδή 0,18% πάνω από τον επίσημο στόχο κάτι που ανοίγει τον δρόμο για νέα εφάπαξ μέτρα ανακούφισης όπως η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

    Δείτε ΕΔΩ όλο το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020



    ΣΧΟΛΙΑ