• Οικονομία

    Α. Ξανθός:  92,5 εκατ. αύξηση στους κλειστούς προϋπολογισμούς το 2019 (βίντεο)

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας


    Κατά 92,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξηθούν συνολικά τα όρια δαπανών υγείας, ως αποτέλεσμα του άρθρου 25 του Πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη σύνδεση των δαπανών με την πορεία της ανάπτυξης του ΑΕΠ, όπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο.

    Το ποσό αυτό προστίθεται στα 4 δις. ευρώ, τα οποία αφορούν αθροιστικά τους τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς  (φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ) και αναμένεται να καθοριστεί και οριστικοποιηθεί με υπουργική απόφαση τις προσεχείς ημέρες.

    Αναφερόμενος στα κίνητρα για τη διείσδυση γενοσήμων,  που προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο, ο κος Ξανθός, τόνισε ότι με την εξίσωση της λιανικής – ασφαλιστικής τιμής, μειώνεται κατά 40 εκατ. η επιβάρυνση  των πολιτών όταν επιλέγουν γενόσημα σκευάσματα.

    Όπως εξήγησε, σήμερα οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους 126 εκατ. ευρώ όταν αγοράζουν γενόσημα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Το 90 εκατ. από αυτά είναι το ποσοστό συμμετοχής (10% και 25%) και τα 36 εκατ. είναι η διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής. Εξισώνοντας την ασφαλιστική με τη λιανική τιμή μειώνονται 36 εκατ. ευρώ επιβάρυνση και από τα υπόλοιπα 90, γι’ αυτούς που εντάσσονται στην κατηγορία των χρόνιων νοσημάτων, το 10% της συμμετοχής τους μηδενίζεται.

    Όσον αφορά στο «χαράτσι» (rebate) που επιβάλλεται στα φαρμακεία ως αντικίνητρο για την υποκατάσταση των γενοσήμων από off -patent σκευάσματα, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των θεσμικών φορέων του κλάδου, ο κος Ξανθός , τόνισε ότι αφενός το μέτρο αφορά μόνο το 2018, αφετέρου ισοφαρίζεται με την έκπτωση που έχει δρομολογηθεί από πέρυσι για τους φαρμακοποιούς στο βαθμό που αυξάνουν το ποσοστό των γενοσήμων  στις πωλήσεις τους και ανέρχεται ήδη σε περίπου 4 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    «Πρόκειται για μια ισοδύναμη παρέμβαση, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας στα φαρμακεία. Έχουμε υπολογίσει ότι μεσοσταθμικά, η επιβάρυνση αυτή θα είναι 225 ευρώ για το 2ο εξάμηνο του ’18 για κάθε φαρμακείο», τόνισε ο κος Ξανθός.

    Τέλος, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι στο Μεσοπρόθεσμο αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με 195 εκατ. ευρώ επιπλέον κατά τη διάρκεια της τετραετίας, φτάνοντας τα 850 εκατ., αν προστεθούν στα 650 εκατ. ευρώ του προηγούμενου Μεσοπρόθεσμου (εξαιρουμένου του clawback).

    Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Υγείας στο παρακάτω βίντεο:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: PIF: Επιλεκτικές προστασίες και συσσωρευμένες στρεβλώσεις στην τιμολόγηση φαρμάκων

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυνομοσχέδιο: Κίνητρα για τη διείσδυση γενοσήμων – Με «voucher» οπτικά και ειδική αγωγή



    ΣΧΟΛΙΑ