• Pharma & Health

    Πολυνομοσχέδιο: Υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τα φαρμακεία που προωθούν τα γενόσημα

    φαρμακείο


    Υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα φαρμακεία που προωθούν τα γενόσημα φάρμακα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 88, έκπτωση λαμβάνουν τα φαρμακεία που χορηγούν συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ και τους ΦΚΑ γενόσημα φάρμακα, τα οποία υπερβαίνουν μηνιαίως, κατ’ όγκο πωλήσεων, το 25%, των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στις συνταγές που εκτελούνται σε αυτά.

    Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη, ο ελάχιστος ποσοστιαίος στόχος, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 25%, δύναται να αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, σε επίπεδα άνω του μέσου όρου διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων από τα φαρμακεία του αμέσως προηγούμενου έτους, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία που τηρεί ο ΕΟΠΥΥ.

    Η υποχρεωτική έκπτωση αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% για τις πρώτες δέκα ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%  (ή άνω του ποσοστιαίου στόχου που κάθε φορά ισχύει σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση), υποδιαιρούμενου αναλογικά του ποσοστού έκπτωσης ανά ποσοστιαία μονάδα.  Για κάθε επόμενη δεκάδα αυξάνεται κλιμακωτά κατά 3% και υπολογίζεται επί της αξίας (σε τιμή παραγωγού) των συνολικών μηνιαίων πωλήσεων των γενόσημων φαρμάκων στο φαρμακείο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ

    Οι εκπτώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα φαρμακεία δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η συνολική αξία τους επιμερίζεται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα μηχανισμό υπολογισμού αυτόματης επιστροφής, εκκαθαρίζεται ανά μήνα και καταβάλλεται ανά τρίμηνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ και τους ΦΚΑ, οι οποίοι συμψηφίζουν το ποσό έκπτωσης που προκύπτει υπέρ του φαρμακείου με το ποσό επιστροφής (rebate) για το οποίο υποχρεούται το φαρμακείο προς τον ΕΟΠΥΥ και τους ΦΚΑ του ιδίου τριμήνου, και έως το ποσό rebate του φαρμακείου.

    Σημειώνεται ότι η διείσδυση γενοσήμων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θεωρείται αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση πόρων από τα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα και πρόσβαση στην καινοτομία. Ωστόσο,  στην Ελλάδα αγγίζει μόλις το 23%, τη στιγμή που στην Αμερική φτάνει το  90%, στη Γερμανία 80% και στη Αγγλία 70%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Μανιαδάκης: Η διείσδυση γενοσήμων θα φέρει πρόσβαση στην καινοτομία

     



    ΣΧΟΛΙΑ