• Οικονομία

    20 χρόνια ευρώ: Πόσο είναι το χρήμα που κυκλοφορεί, τι υπάρχει στην Ελλάδα και το παράδοξο της ζήτησης μετρητών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Αν κάποιος μπορούσε να συγκεντρώσει όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, να τα κάνει δεσμίδες και στη συνέχεια να τοποθετήσει τη μία πάνω στην άλλη, τότε θα δημιουργούσε έναν θεόρατο πύργο, ύψους 3.041 χιλιομέτρων.

    Αν πάλι είχε τη δυνατότητα να απλώσει το σύνολο των χαρτονομισμάτων κατά μήκος, το ένα μετά το άλλο, τότε αυτά θα κάλυπταν μία απόσταση 3,326 εκατ. χιλιομέτρων. Κάτι που ισοδυναμεί με 9,8 φορές τη διαδρομή από τη Γη μέχρι τη Σελίνη.

    Αν επίσης όλα τα χαρτονομίσματα έμπαιναν πάνω σε μία ζυγαριά, τότε αυτή θα έδειχνε βάρος 24,876 χιλιάδων τόνων.

     Αφετηρία  για τούτα τα  παραστατικά ,συγκριτικά δεδομένα, είναι η περεταίρω ανάλυση  των επίσημων  στοιχείων  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική κυκλοφορία του ευρώ. Το οποίο την Πρωτοχρονιά συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής.

    Όπως λοιπόν προκύπτει από τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία, που είναι αυτά του περασμένου Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των χαρτονομισμάτων του ευρώ είναι 27,64 δισ. Αξίας 1,519 τρισ.

    Το μέσο εκτιμώμενο πάχος για τα χαρτονομίσματα είναι 0,11 χιλιοστά, ενώ το μέσο βάρος υπολογίζεται στα επίπεδα των 0,90 γραμμαρίων. Σε ότι αφορά τις διαστάσεις για τα χαρτονομίσματα των 7 διαφορετικών αξιών, αυτές εκκινούν από τα 12 εκατοστά μήκος και φτάνουν μέχρι τα 16.

    Παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος, περιορίζοντας τη χρήση μετρητών, η κυκλοφορία του χάρτινου χρήματος συνεχώς διογκώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διετία της πανδημίας ο αριθμός των χαρτονομισμάτων του ευρώ αυξήθηκε κατά περίπου 3,6 δισ. Ανεβάζοντας τη συνολική αξία κατά 227 δισ.

    Εξέλιξη που έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις για το λεγόμενο «παράδοξο των χαρτονομισμάτων». Καθώς δεν μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς από που προέρχεται η ζήτηση σε μετρητά, που οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενες εκτυπώσεις ευρώ. Αφήνοντας μετέωρο το ενδεχόμενο η αύξηση της ζήτησης να προέρχεται  και από την έξαρση της…παρανομίας, που δεν θέλει να αφήνει ψηφιακά ίχνη στις χρηματικές δοσοληψίες.

    Τι  πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα

    Επί ελληνικού εδάφους τα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου δείχνουν ότι η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία από την τράπεζα της Ελλάδος, είναι 34,571 δισ. Μέγεθος όμως, που προέρχεται από τη λεγόμενη «κλείδα» κατανομής για τη χώρα. Η πραγματική αξία των χαρτονομισμάτων είναι μικρότερη και η εκάστοτε διαφορά εμφανίζεται στο στοιχείο ενεργητικού που αφορά τις «καθαρές απαιτήσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του ευρωσυστήματος».

    Έτσι λοιπόν η τρέχουσα αξία των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι στα επίπεδα των 19,8 δισ, έναντι των 21,7 δισ στα τέλη του 2020 και των 21,1 δις στα τέλη του 2019.

    Φαίνεται δηλαδή ότι στην περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το χάρτινο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα έχει περιοριστεί. Προφανώς λόγω της φθίνουσας πορείας της ζήτησης. Με την εγχώρια εικόνα να είναι διαφορετική από τη συνολική, που «γεννά» το ερώτημα του «παράδοξου» των χαρτονομισμάτων.

    Το ευρώ έχει χάσει το…80,5% της αξία του έναντι του χρυσού

    Στα 20 χρόνια της κυκλοφορίας του ευρώ, ο σωρευτικός πληθωρισμός στην Ελλάδα αγγίζει το 39%. Πλήττοντας αντίστοιχα την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, λόγω των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

    Το ευρώ όμως έχει υποστεί εκτεταμένη απομείωση της αξίας του σε σχέση με τον χρυσό. Στην ανατολή του 2002, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έπρεπε να πληρώσει κάποιος 310,5 ευρώ για να πάρει μια ουγγιά χρυσό. Τώρα, με αυτά τα 310,5 ευρώ, παίρνει κάποιος…80,5% λιγότερο χρυσό από ότι πρίν από 20 χρόνια. Καθότι η τρέχουσα τιμή ανά ουγγιά είναι στα 1.591,8 ευρώ. Στη ίδια αυτή 20ετία η αγοραστική δύναμη του δολαρίου έχει αποδυναμωθεί κατά..84,6% έναντι του χρυσού…

    Η αναλυτική εικόνα της κυκλοφορίας του χρήματος

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά τα στοιχεία της Ε.Κ.Τ, αυτά δείχνουν ότι κυκλοφορούν 376 εκατ. χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, αξίας 188 τρισ. Για το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα η παραγωγή του έχει σταματήσει από τον Απρίλιο του 2019, εξακολουθεί όμως να αποτελεί νόμιμα νόμισμα. Στην τελευταία τριετία ο αριθμός των 500εύρων έχει μειωθεί κατά 146 εκατ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 28%. Καθώς όσα τέτοια χαρτονομίσματα φτάνουν στις τράπεζες αποσύρονται από την κυκλοφορία.

    Από την άλλη πλευρά σε 844 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο αριθμός των χαρτονομισμάτων των 200 ευρώ, που είναι σε κυκλοφορία. Συνολικής αξίας 168,8 δισ.

    Ο αριθμός των χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ είναι 3,613 δισ. Με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 361,3 δισ.

    Το 50ευρω είναι το πιο διαδεδομένο χαρτονόμισμα. Αφού κυκλοφορούν 13,444 δισ. τραπεζογραμμάτια (το 48,6% του συνόλου). Αξίας 672,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 44,2%, επίσης του συνόλου. Με άλλα λόγια, σχεδόν το ένα στα δύο χαρτονομίσματα είναι αυτό των 50 ευρώ.

    Σε κυκλοφορία είναι επίσης 4,527 δισ. χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 90,54 δισ.

    Τα 10ευρα είναι σε αριθμό 2,822 δισ, με την αξία τους να φτάνει στα 28,22 δισ.

    Σε 5ευρα κυκλοφορούν 2,013 δις χαρτονομίσματα, αξίας 10,065 δισ.

    Εκτός όμως από τα χαρτονομίσματα υπάρχουν και τα 8 διαφορετικά κέρματα σε ευρώ. Ο αριθμός του συνόλου των κερμάτων που είναι σε κυκλοφορία ανέρχεται σε 140,886 δισ. Η δε αξία τους φτάνει στα 31,157 δισ.

    Από πλευράς…ποσότητας το κέρμα τους ενός σέντ έχει τα πρωτεία, αφού κυκλοφορεί σε 38,045 δισ. «κομμάτια».

    Σε αξία όμως, το 2ευρο έχει την πρωτοκαθεδρία φτάνοντας στα 13,792 δισ. Δηλαδή στο 44,3% του συνόλου.

    Διαβάστε επίσης

    Ο ξυλοδαρμός στην ΑΣΟΕΕ, η μεγάλη απάτη των καθηγητών και ο εισαγγελέας Δραγάτσης – Τι λέει μυστική επιστολή που ήρθε στο mononews

    Καραμολέγκος: Η…26η εταιρεία που φεύγει από το χρηματιστήριο σε 6,5 χρόνια – Τα μυστικά της δημόσιας πρότασης

    Χρηματιστήριο: Σε 13 μετοχές το… 84% του συναλλακτικού τζίρου – Επενδυτική ξηρασία για το 40% της ελληνικής αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ