• newsletter

    Μην αφήνετε τους μεγάλους ανθρώπους να ψηφίζουν!


    Μην αφήνετε τη γιαγιά και τον παππού σας να ψηφίζουν. 

    Δεκαέξι χρόνια. Τόσο περίπου θα ζήσει ο μέσος Βρετανός 65χρονος ψηφοφόρος, σύμφωνα με μια ανάλυση. Και τόσο καιρό θα πρέπει να ανέχεται τις συνέπειες του δημοψηφίσματος της προηγούμενης βδομάδας, στο οποίο υπερψηφίστηκε το Brexit. Αν αναλογιστεί κανείς πως η πλειοψηφία της “γκρίζας γενιάς”, τέθηκε υπέρ της εξόδου της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε μπορούμε να τη θεωρήσουμε – εν μέρει – υπεύθυνη για από τις πιο δυσμενείς περιόδους της χώρας.

    Γιατί, λοιπόν, να αφήνουμε τους μεγάλους ανθρώπους να ψηφίζουν; Εξάλλου, νέοι ηλικίας 16 και 17 χρονών, που ήθελαν να ψηφίσουν, δεν μπόρεσαν. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα άραγε αν αυτοί οι νέοι – που ήταν παραπάνω από ένα εκατομμύριο – ψήφιζαν; Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόχειρη δημοσκόπηση, το 82% εξ αυτών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στη Σκωτία, το 2014, στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, επετράπη στους νέους να συμμετέχουν, με τη λογική ότι διακυβεύεται το μέλλον τους. Πολλοί αναρωτιούνται, λοιπόν, γιατί άνθρωποι, που δεν εργάζονται και που δεν έχουν παιδιά να αναθρέψουν, καθορίζουν το μέλλον, χωρίς να σκέφτονται πως οι ίδιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτό για μεγάλο διάστημα.

    Βέβαια, η ιδέα αυτή δεν είναι ρεαλιστική. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι δύσκολο να κατατεθεί, αφού ουσιαστικά θα αφαιρεί από τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Αυτό θα ήταν μια κατάφωρη παραβίαση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός στα θέματα των δικαιωμάτων ψήφου, Nathan Persily: “Η 26η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ δηλώνει πως δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κάποιον το δικαίωμα να ψηφίζει λόγω ηλικίας, εφόσον ο ψηφοφόρος έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια.”

    Συνεπώς, αντί να προσπαθούμε να μειώνουμε τη δύναμη της μεγαλύτερης γενιάς, σοφότερο θα ήταν να επιχειρούμε να αυξήσουμε τη δύναμη των νέων. Και αντίστοιχα, η νεολαία θα πρέπει να εκμεταλλεύεται και να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα που της δίνονται. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για την Αγγλία και το Brexit. Τώρα περισσότερο από ποτέ ισχύει και για την Ελλάδα.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/o-juncker-apanta-gia-chronodiagramma-tou-brexit-thema-imeron-akoma-ke-defterolepton/57163

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/sto-plevro-ton-ellinon-taxidioton-geniko-proxenio-konstantinoupolis-kanis-ellinas-metaxi-ton-thimaton/57118



    ΣΧΟΛΙΑ