• Αρχείο ΕΥΔΑΠ - Μόρνος

    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – Μόρνος

    Νερό

    Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του νερού

    • NewsRoom

    Στον τομέα του νερού, η λειτουργία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης ξεκινά από την προτίμηση στα ανανεώσιμα αποθέματα ύδατος, την επιλογή ενεργειακά χαμηλών τεχνολογιών στη μεταφορά και διανομή, και την επαναχρησιμοποίηση των ανανεώσιμων αποθεμάτων ύδατος.

    Στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους περιλαμβάνει την υιοθέτηση καλών πρακτικών και ενεργειών που σκοπό έχουν να μειώσουν την κατανάλωση του νερού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του.

    Κατά την παραγωγή του ποσίμου νερού, η ποσότητα νερού που απαιτείται για τον καθαρισμό της εγκατάστασης και την απομάκρυνση των στέρεων υπολειμμάτων της επεξεργασίας, δεν απορρίπτεται. Μέσω κατάλληλων διαδικασιών επεξεργασίας, μεγάλο μέρος του ανακυκλώνεται και ξαναεισάγεται στην παραγωγική διαδικασία, οδηγώντας στην μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του, ελαχιστοποιώντας τις απώλειές του.ω

    Επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) και στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)

    Με την κατασκευή των έργων για την επεξεργασία της ιλύος στις ΜΕΝ, επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού που προκύπτει από την φυγοκέντρηση της προκύπτουσας από τη διϋλιστική διαδικασία του νερού ιλύος. Το νερό αυτό, προστίθεται στις ποσότητες του νερού που χρησιμοποιούνται για τις πλύσεις των φίλτρων των διυλιστηρίων, το σύνολο των οποίων επιστρέφει στο υδραγωγείο Μόρνου προς εκ νέου επεξεργασία.

    Μέρος από την επεξεργασμένη εκροή (απολυμασμένο νερό και μη απολυμασμένο βιομηχανικό νερό) του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) και απολυμασμένο νερό του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ), χρησιμοποιείται εντός των εγκαταστάσεων των ΚΕΛ για την εξυπηρέτηση αναγκών σε νερό χρήσης (π.χ. άρδευση, ψύξη εξοπλισμού, πλύσεις και άλλες χρήσεις).

    Σύμφωνα με την στρατηγική επιλογή της ΕΥΔΑΠ για την ανάπτυξη της επαναχρησιμοποίησης στην Ανατολική Αττική, οι επεξεργασμένες εκροές του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας θα επαναχρησιμοποιηθούν τόσο για την άρδευση εκτάσεων καλλιεργειών και περιαστική χρήση πρασίνου (άρδευση κοινόχρηστων δημοτικών εκτάσεων) όσο και για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα είτε μέσω υφιστάμενων πηγαδιών είτε μέσω γεωτρήσεων.

    Επιπλέον, η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση πρόκειται να μειώσει τις αντλήσεις από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να περιορίσει ως εκ τούτου τον κίνδυνο υφαλμύρωσης του υπόγειου υδατικού συστήματος.

    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΜΟΡΝΟΣ
    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΜΟΡΝΟΣ

    Επαναχρησιμοποίηση με απευθείας άντληση απο το δίκτυο (sewer mining)

    Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση του νερού αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του νερού μέσα από το τρίπτυχο Νερό – Ενέργεια – Ύλη στο οποίο εστιάζει η κυκλική οικονομία.

    Η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην αποκεντρωμένη επαναχρησιμοποίηση μη πόσιμου νερού, με την επιτόπου αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων κατευθείαν από το δίκτυο αποχέτευσης, μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας Sewer Mining (SM). Πρόκειται για μια ουσιαστικά κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

    Η ΕΥΔΑΠ είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία 2 Πρότυπων Μονάδων Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Επαναχρησιμοποίησης εφαρμόζοντας τις νέες τεχνολογίες καθαρισμού και παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενου νερού.

    Η πρώτη μονάδα, που λειτουργεί από το 2016, έχει τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας ΚΕΡΕΦΥΤ στη Μεταμόρφωση Αττικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος DESSIN.

    Η Μονάδα παράγει 12 m3/ημέρα ανακυκλωμένο νερό το οποίο χρησιμοποιείται για την άρδευση του περιβάλλοντα χώρου.

    Η δεύτερη Μονάδα έχει τοποθετηθεί στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος NEXT-GEN, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ με το ΕΜΠ, τις εταιρείες Chemitec και Biopolus και τον Δήμο Αθηναίων.

    Η Μονάδα παράγει 25 m3/ημέρα ανακυκλωμένο νερό το οποίο ελέγχεται από το Χημικό Εργαστήριο Ερευνητικών & Περιβαλλοντικών Εφαρμογών της ΕΥΔΑΠ ως προς την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας και χρησιμοποιείται για την άρδευση εκτάσεων καλλωπιστικών φυτών στις εγκαταστάσεις του Δήμου στο Γουδί.

    Η ΕΥΔΑΠ πιστοποιεί την ποιότητα του νερού που παράγουν οι δύο παραπάνω Μονάδες ως προς την καταλληλότητά του για άρδευση, με εβδομαδιαίες δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις. Το παραγόμενο νερό πληροί όλα τα εθνικά και διεθνή κριτήρια για απεριόριστη άρδευση και αστική χρήση ενώ ταυτόχρονα, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε θρεπτικά συστατικά, έχει καταγραφεί πολύ θετική επίδραση στα φυτά και τη βιοποικιλότητα του τοπικού οικοσυστήματος.

    Το 2022, πάνω από 60 συμμετέχοντες από 30 Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Εταιρείες Τεχνολογίας και Υδάτων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν δια ζώσης τα τελικά αποτελέσματα του έργου της πιλοτικής μονάδας στο Φυτώριο της Αθήνας, και να παρακολουθήσουν ιδίοις όμμασι την επίδειξη των λύσεων κυκλικής οικονομίας που εφαρμόστηκαν στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις για τη διαφύλαξη του υδάτινου πόρου»