• Most Popular

    Παρέμβαση Μπακογιάννη για Δρομέα: Τα σύμβολα δεν προσφέρονται για δημόσιες σχέσεις

    • NewsRoom
    Μπακογιάννης

    Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων


    Σάλος έχει ξεσπάσει, αφότου έγινε γνωστό ότι η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ζήτησε από τον γνωστό γλύπτη Κώστα Βαρώτσο να γίνει μεταφορά του εμβληματικού γλυπτού του, «Δρομέας», στα Σκόπια. Αυστηρό μήνυμα έστειλε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καλώντας όλους να σέβονται την πόλη και να μην χρησιμοποιούν τα σύμβολά της για δημόσιες σχέσεις.

    Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μπακογιάννης έγραψε: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της».

    Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο Κώστας Βαρώτσος, χθες. Ο γνωστός γλύπτης ανέφερε ότι η υπουργός Πολιτισμού τον κάλεσε σε ραντεβού την περασμένη Παρασκευή, όπου του ανακοίνωσε την πρόταση για μεταφορά του γλυπτού. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και στον ίδιο, ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

    Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε τον κ. Βαρώτσο, εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία υποστήριζε ότι δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιο θέμα!

    Ο γλύπτης πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση δηλώνοντας στενοχωρημένος, σοκαρισμένος και εμβρόντητος, τόσο για την πρόταση που του έγινε από την κ. Ζορμπά, όσο και από το γεγονός ότι προσπάθησαν να τον διαψεύσουν.

    Η ιστορία του Δρομέα

    Ο «Δρομέας», δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ και αντιδημαρχίας πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου.
    Το γλυπτό, από γυαλί και σίδερο, σχεδιάστηκε αρχικά με πρόθεση να τοποθετηθεί, όπως και τα έργα των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και να παραμείνει εκεί περίπου για ένα μήνα, δηλαδή όσο θα διαρκούσαν τα «Δρώμενα».
    Ο «Δρομέας», έχοντας κατασκευαστεί για να παραμείνει λίγο διάστημα στην Ομόνοια, δεν είχε δομηθεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να διαρκέσει στο χρόνο.
    Μετά από κάποια χρόνια, άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στη στατικότητα και σταθερότητα της φόρμας του.
    Τότε, κάποιοι αποφάσισαν ελαφρά τη καρδία την κατεδάφισή του. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε και αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του στην Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
    Το έργο επανασχεδιάστηκε, μελετήθηκε στατικά και μεταφέρθηκε τον Μάιο του 1994 στη σημερινή του θέση, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον και την Εθνική Πινακοθήκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η επική απάντηση Βαρώτσου σε Ζορμπά: «Don’t touch the runner» – Τι λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Σταθούλης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κώστας Βαρώτσος: Η Ζορμπά πρότεινε να μεταφερθεί στα Σκόπια ο «Δρομέας» – Διαψεύδει η υπ. Πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ