• Most Popular

    Οι μεγάλοι χαμένοι και οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις νέες Business του ΟΠΑΠ

    • The Wiseman


    H κοπή πίτας του ΣΕΠΕ και ο Λεβέντης

    the wise man
    the wise man

    Την ετήσια πίτα έκοψε την Τρίτη στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Στην κοπή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τόσο της κυβέρνησης όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ταφίλης, όπως και της αντιπολίτευσης όπως  η αρμόδια τομεάρχης Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Την παράσταση όμως έκλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης ο οποίος εκφώνησε και χαιρετισμό.  Πολλοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να χαμογελούν όταν ο κ. Λεβέντης ανέβηκε στο βήμα και με το που τελείωσε την ομιλία του ζεστό χειροκρότημα! Πάντως τα σχόλια δεν έλειψαν.

    Κάποιοι σχολίαζαν το γεγονός ότι η κοπή δεν είχε τον κόσμο που είχε μέχρι και πριν μερικά χρόνια. Και προς Θεού δεν εννοούμε ότι κάτι στραβό συμβαίνει με τον ΣΕΠΕ, απλά με την κρίση, ο κλάδος συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα εταιρείες να κλείσουν ενώ οι νέοι επιστήμονες αναζήτησαν την τύχη τους σε εταιρείες του εξωτερικού.

    Τουλάχιστον αυτό ψιθυριζόταν από κάποιους μεγαλύτερους στο ακροατήριο. Ως στήλη ευχόμαστε τα επόμενα χρόνια τα πράγματα να είναι καλύτερα για τον κλάδο, αλλά με τα κυβερνητικά μέτρα ίσως και αυτό να ναι δύσκολο.

    Ο μεγάλος χαμένος 

    Ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής ημέρας ήταν αναμφισβήτητα η Ιντραλότ. Αυτό προέκυψε από την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για νέους τεχνολογικούς συνεργάτες. Όποιος διαβάσει θα διαπιστώσει ότι η σύμβαση της Intralot για την τεχνολογική υποστήριξη του ΟΠΑΠ που λήγει τον Ιούλιο του 2018 δεν θα παραταθεί. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική εταιρεία θα έχει απώλειες εσόδων περί τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

    …και οι κερδισμένοι 

    Στην ανακοίνωση όμως του ΟΠΑΠ κρύβεται κάτι θετικό για τους Έλληνες επιστήμονες της πληροφορικής. Η εταιρεία θα δημιουργήσει σταδιακά in house τμήμα και θα επενδύσει σε αυτό αρκετά εκατομμύρια ευρώ, προσλαμβάνοντας νέους και πιο έμπειρους επιστήμονες.

    Δίκες κατά Τραπεζών από ζημιωμένους ομολογιούχους του ελληνικού Δημοσίου

    Πολλές είναι οι δίκες που διεξάγονται μέσα στο Φεβρουάριο κατά Τραπεζών από ομολογιούχους του Ελληνικού Δημοσίου που ζημιώθηκαν και κατέθεσαν αγωγές εναντίον τους όπως πληροφορείται η στήλη. Η περσινή αποχή των δικηγόρων μετέθεσε πολλές δίκες για τη φετινή χρονιά και πλέον όλα θα κριθούν στο ακροατήριο.

    Στις 23 Φεβρουαρίου μάλιστα διεξάγεται η αγωγή του ΕΤΕΑΠΕΠ κατά της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε κάποιες από αυτές προκειμένου να δούμε τα επιχειρήματα τόσο της μιας πλευράς αλλά και της άλλης.

    Η διαστημική εταιρεία και η αντίδραση Τσαμάζ

    Πως είδαν στον ΟΤΕ τη δημιουργία διαστημικής εταιρείας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς; Πριν από 3,5 χρόνια ο ΟΤΕ πούλησε στον αραβικό όμιλο Arab Sat, τον μοναδικό ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat.

    Ο ΟΤΕ είχε δείξει αδυναμία να επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 208 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καινούργιου δορυφόρου, ο οποίος θα αντικαθιστούσε την ερχόμενη πενταετία αυτόν που ήδη υπάρχει στην εθνική τροχιακή θέση των 39 μοιρών.

    Η Arab Sat ήταν κύριος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Το ελληνικό δημόσιο είχε επενδύσει στην Hellas Sat ένα ποσό που ξεπερνούσε το μισό δις. ευρώ και τελικά από ότι φαίνεται πήγαν χαμένα.

    Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η αντίδραση της Διοίκησης του Οργανισμού ήταν ψύχραιμη στο άκουσμα της δημιουργίας διαστημικής εταιρείας.

    ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ:

    Δύο ακίνητα που στέγαζαν καταστήματα της  κραταιάς εταιρείας ηλεκτρικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού «Αφοί Κωνσταντακάτου» βγάζουν στον πλειστηριασμό  τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank) που είχαν συμμετάσχει στην έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους περί τα πέντε εκατ. ευρώ.

    Τα δύο ακίνητα βρίσκονται σε Καλλιθέα και Βύρωνα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πλειστηριασμού για τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της ίδιας εταιρείας .



    ΣΧΟΛΙΑ