• Υποδομές

    Κωνσταντίνος Μασσέλος: Χρειαζόμαστε πολιτικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις για επενδύσεις σε 5G και υποδομές προσιτές και βιώσιμες

    O Πρόεδρος της ΕΕΤΤ & Αντιπρόεδρος του BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) για το 2022, καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος


    Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή δεκαετία, όπως τίθεται στην Ψηφιακή Πυξίδα του 2030, θέτει δύο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη συνδεσιμότητα: α) όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να καλύπτονται από δίκτυο Gigabit, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, έως το 2030 και β) όλες οι κατοικημένες περιοχές να καλύπτονται από το 5G έως το 2030.

    Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και, έως να επιτευχθεί αυτό, οι εκπομπές αερίων θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

    Οι στόχοι της Ευρώπης για την «Ψηφιακή Δεκαετία», δηλαδή οι ψηφιακοί στόχοι για το 2030, αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο την ευημερία, ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα. Προτεραιότητα είναι για την Ευρώπη η ενδυνάμωση επιχειρήσεων και ανθρώπων σε μια ανθρωποκεντρική, βιώσιμη βάση με στόχο την ευημερία τους στο ψηφιακό μέλλον.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ & Αντιπρόεδρος του BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) για το 2022, καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, στην ημερίδα που οργανώθηκε από τον ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operators’ Association), είναι σημαντικός ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας, του ανταγωνισμού, της καινοτομίας και την προστασία των δικαιωμάτων των τελικών χρηστών.

    Τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε κάθε παρέμβαση που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη εκπληρώνει τους στόχους της για ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Στην ημερίδα, που είχε τίτλο «Europe’s Internet Ecosystem: Is Everybody Contributing their Fair Share?» και πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες του BEREC: ο στόχος της πλήρους συνδεσιμότητας και της διασφάλισης της Ουδετερότητας του Διαδικτύου αλλά και η ανάληψη δράσεων προς την κατεύθυνση των αειφόρων και ανοιχτών ψηφιακών αγορών, παραμένουν κεντρικές επιδιώξεις για την επόμενη περίοδο.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα του Διαδικτύου, ο κ. Μασσέλος σημείωσε ότι ένας μικρός αριθμός μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών διαμορφώνει και περιορίζει τον ανταγωνισμό, γεγονός που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον τελικό χρήστη και την πορεία των ψηφιακών αγορών. Το BEREC παρακολουθεί και υποστηρίζει ενεργά τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό, δίνοντας έμφαση στην Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).

    Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Ψηφιακή Δεκαετία (Digital Decade) με χρονικό ορίζοντα το 2030, για σύνδεση όλων των νοικοκυριών με δίκτυα Gigabit και πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη σε δίκτυα 5G.

    Επισήμανε σχετικά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα, αν θέλει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες σε αριθμό FTTH/FTTP συνδέσεων ή στο ρυθμό ανάπτυξης του 5G.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για ρυθμιστικές παρεμβάσεις και πολιτικές, οι οποίες αφενός θα ενθαρρύνουν τις σχετικές επενδύσεις σε υποδομές και αφετέρου θα ενισχύουν τη ζήτηση, εξασφαλίζοντας ότι οι υποδομές αυτές θα είναι οικονομικά βιώσιμες και προσβάσιμες σε όλους.

    Η Ευρώπη είναι πίσω στο 5G

    Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πίσω από άλλες περιοχές όσον αφορά την ανάπτυξη του VHCN -FTTH και 5G.

     Σύμφωνα με την έκθεση Broadband Coverage in Europe 2020 για τη διαθεσιμότητα FTTP της EC DG-Connect η επέκταση της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι συνέχισε να αναπτύσσεται το 2020 με αυξανόμενο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, και πέρασε το 42,5% των κατοικιών της ΕΕ στο τέλος Ιουνίου 2020. Το FTTH/FTTP σημειώνει καλή πρόοδο στην Ευρώπη αλλά εξακολουθεί να πρέπει να ανταγωνιστεί τα παλαιού τύπου δίκτυα που βασίζονται σε χαλκό.

    Σε άλλα μέρη του κόσμου η ανάπτυξη του δικτύου FTTH/FTTP σημειώνουν ταχύτερη πρόοδο και σύμφωνα με την IDATE οι 5 κορυφαίες χώρες τον Ιούνιο του 2021 σε αριθμό συνδρομών FTTH/FTTP ήταν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.

    Παρόμοια είναι η κατάσταση όσον αφορά την ανάπτυξη του 5G όπου η Ευρώπη υστερεί σε χώρες όπως η Κίνα, Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ιαπωνία όσον αφορά την κάλυψη 5G (αριθμός σταθμών βάσης 5G που έχουν αναπτυχθεί – ως αυτόνομες), ενώ όσον αφορά τις επενδύσεις (σύμφωνα με τη μελέτη IDATE «Παγκόσμιες αγορές 5G που δημοσιεύτηκε στο Δεκέμβριος 2021, η Κίνα αντιπροσώπευε το 40% των επενδύσεων από την επιλογή των παικτών μας σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ 37% ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%, συνδρομητές και έσοδα.

    “Χρειάζεται πολιτική και ρυθμιστική δράση για την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης οπτικών ινών/5G και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Στόχος μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση πολιτικών που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις για την ανάπτυξη οπτικών ινών/5G, αλλά θα υποστηρίξει και την πλευρά της ζήτησης ώστε αυτή η υποδομή να είναι προσιτές και μακροπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμες”, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος.

    Μία από τις τρεις στρατηγικές προτεραιότητες του BEREC είναι η προώθηση της πλήρους συνδεσιμότητας. Η BEREC δεσμεύεται να εργαστεί για τη δημιουργία ρυθμιστικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας προς όφελος των επενδύσεων στο VHCN (Very High Capacity Networks).

    Μπαίνει σε προτεραιότητα η δημιουργία συνθηκών  για την επέκταση και την υιοθέτηση ασφαλών, ανταγωνιστικών και αξιόπιστων δικτύων (τόσο σταθερά όσο και ασύρματα) σε όλη την Ευρώπη.

    «Η κίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο συνεχίζει να αυξάνεται και το βίντεο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες παιχνιδιών καταναλώνουν την πλειοψηφία αυτής της κίνησης. Οι υπηρεσίες cloud παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Η διασφάλιση της καλής ποιότητας είναι υψηλής σημασία για όλους τους χρήστες ψηφιακών υπηρεσιών.

    Ο BEREC δίνει προτεραιότητα στις εργασίες που υποστηρίζουν βιώσιμες και ανοιχτές ψηφιακές αγορές και επικεντρώνεται στα θέματα του Ανοιχτού Διαδικτύου από τις πρώτες μέρες του.

    Το ανοιχτό διαδίκτυο θεωρείται σημαντικό δομικό στοιχείο στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες προς όφελος των τελικών χρηστών» κατέληξε ο κ. Μασσέλος.



    ΣΧΟΛΙΑ