• Mononews2030

    Η ΔΕΗ στην έρευνα: CO2-BIOPRODUCTS – Αξιοποίηση καυσαερίων για παραγωγή προϊόντων

    • NewsRoom

    Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί ευκαιρίες που σήμερα ανιχνεύει η επιστημονική έρευνα που με τα αποτελέσματά της θα οδηγήσει στα προϊόντα του αύριο με άξονα την αειφορία. Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμμετέχει σε μια σειρά από εθελοντικές πρωτοβουλίες και ερευνητικά προγράμματα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

    Λίπη, έλαια και βιομάζα μπορούν να παραχθούν αξιοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα: Στο CO2-BIOPRODUCTS η ΔΕΗ συμπράττει με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), ως συντονιστής του έργου, με άλλους τέσσερις ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια και με μια εταιρία ανάπτυξης διατροφικών προϊόντων. Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του CO2 των καυσαερίων των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλλιεργειών ειδικών στελεχών μικροφυκών για την ταυτόχρονη δέσμευση του CO2 και την παραγωγή προϊόντων εμπορικής αξίας όπως λίπη, έλαια και βιομάζα.

    Σκοπός του έργου είναι η έρευνα μεθόδων για την αξιοποίηση του CO2 των καυσαερίων των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλλιεργειών ειδικών στελεχών μικροφυκών για την ταυτόχρονη δέσμευση του CO2 και την παραγωγή προϊόντων εμπορικής αξίας όπως λίπη, έλαια και βιομάζα.

    Το έργο CO2-BioProducts έχει σκοπό την παραγωγή και ανάκτηση βιοχημικών προϊόντων υψηλής αξίας από βιομάζα μικροφυκών. Ο συγκεκριμένος τύπος βιομάζας αποτελεί βασική ανανεώσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή πολλαπλών βιοπροϊόντων, στα πλαίσια των βιοδιυλιστηρίων 3ης γενιάς. Η πρακτική αυτή έχει μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, εάν πραγματοποιηθεί με παράλληλη δέσμευση και μετατροπή σημαντικών ποσοτήτων CO2 από αέρια απόβλητα.

    Η προτεινόμενη τεχνολογία αναπτύσσεται με σκοπό την ανάκτηση από τη βιομάζα μικροφυκών βιοενεργών συστατικών (π.χ., φυκοκυανίνη, καροτένιο, βιταμίνες) με εφαρμογές σε καλλυντικά προϊόντα, ως συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και την πλήρη εκμετάλλευση της υπολειπόμενης βιομάζας (με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα) ως πρόσθετο ζωικής διατροφής.

    Τα οφέλη για τη ΔΕΗ

    Τα οφέλη της Επιχείρησης και των δραστηριοτήτων της από τη συμμετοχή της στο έργο είναι:

    Πρόσβαση στην ερευνητική τεχνογνωσία υλοποίησης τελικών προϊόντων τα οποία αποτελούν σταθερές μορφές δέσμευσης του CO2 ή αξιοποιήσιμων πηγών καυσίμων που προκύπτουν από δέσμευση CO2 όπως βιομάζα.

    Πρόσβαση στα αποτελέσματα ανάλυσης αειφορίας της αναπτυχθείσας στο έργο διεργασίας υπό κλίμακα ανάπτυξης μικροφυκών για τη δέσμευση του CO2, σε μια μεγαλύτερη κλίμακα όπως αυτή της αξιοποίησης ποσοτήτων CO2 των σταθμών παραγωγής

    Πρόσβαση στα αποτελέσματα μελέτης τεχνικής σκοπιμότητας και μελέτης προώθησης και ανάπτυξης επιχειρηματικού σχεδίου για τη συνολική τεχνική και οικονομική αξιολόγηση της διεργασίας και σύγκρισής της με άλλες τεχνικές δέσμευσης CO2.