• Ενέργεια

    Κομισιόν: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη σύναψη συμφωνιών φυσικού αερίου «AggregateEU»

    • NewsRoom
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Δρομολογεί από σήμερα η Κομισιόν την πρώτη στο είδος της διαδικασία, που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να καταχωρίσουν τις ανάγκες τους για αγορά αερίου μέσω του μηχανισμού «AggregateEU» και θα προετοιμάσει την από κοινού αγορά αερίου σε επίπεδο ΕΕ.

    Η Επιτροπή τονίζει ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί ορόσημο για την ΕΕ προκειμένου να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα, μέσω της συντονισμένης και έγκαιρης επαναπλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου, αξιοποιώντας τη συλλογική της ισχύ στην αγορά για να διαπραγματευθεί καλύτερες τιμές με διεθνείς προμηθευτές.

    Οι εγγεγραμμένες εταιρείες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, έως τις 2 Μαΐου, για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρώτη πρόσκληση για συγκέντρωση της ζήτησης. Μετά την υποβολή των αιτημάτων από τις επιμέρους εταιρείες, θα συγκεντρωθούν οι ζητούμενες ποσότητες και θα πραγματοποιηθεί διαδικασία υποβολής προσφορών στην παγκόσμια αγορά.

    Μόλις ο μηχανισμός AggregateEU αντιστοιχήσει τη συλλογική ευρωπαϊκή ζήτηση με τις προσφορές από διεθνείς προμηθευτές αερίου, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές σχετικά με τους συμβατικούς όρους για την αγορά και την παράδοση του αερίου. Οι πρώτες συμφωνίες αγοράς αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν θα έχει κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

    Περαιτέρω διαδικασίες υποβολής προσφορών θα διεξάγονται σε τακτική βάση, κάθε δύο μήνες για το επόμενο δωδεκάμηνο. Η δυνατότητα των εταιρειών να εγγραφούν στον μηχανισμό AggregateEU παραμένει ανοικτή. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 76 εταιρείες, ενώ άλλες βρίσκονται σε διαδικασία εγγραφής. Επιπλέον 11 εταιρείες είναι έτοιμες να παράσχουν υπηρεσίες κεντρικού αγοραστή ή αντιπροσώπου.

    Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της ζήτησης για τουλάχιστον το 15 % των εθνικών τους στόχων αποθήκευσης αερίου, που αντιστοιχεί σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

    Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι αποθήκευσης και από κοινού αγοράς αερίου συμφωνήθηκαν το 2022 ως μέτρα έκτακτης ανάγκης σε απάντηση στην εργαλειοποίηση των ενεργειακών προμηθειών της Ρωσίας και τη χρήσης τους ως όπλων, καθώς και στις πρωτοφανείς τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Η πλατφόρμα για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου έχει σκοπό τη μείωση της αστάθειας των τιμών, τη διασφάλιση ασφαλούς και προβλέψιμου ενεργειακού εφοδιασμού και την αξιοποίηση του συλλογικού εκτοπίσματος της Ευρώπης στην αγορά.

    Για την υλοποίηση του σχεδίου RepowerEu (του μηχανισμού που βοηθά τις χώρες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση) και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, το ρωσικό αέριο αποκλείεται από τις από κοινού αγορές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 



    ΣΧΟΛΙΑ