• Mononews2030

  ALUMIL-Loop 60: To πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων

  • ESG Team
  Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Alumic

  Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Alumil


   Το Loop 60, της ALUMIL, είναι το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

  Η προσήλωση της εταιρείας  σε βιώσιμες πρακτικές στο πλαίσιο του μοντέλου «πράσινης» ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει, ενισχύεται και πιστοποιείται με το Loop 60. Το καινοτόμο αυτό προϊόν χρησιμοποιείται σε όλα τα προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων της, που χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και συνιστά την πολύτιμη συμβολή της εταιρείας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον δραστικό περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

  Loop 60: 76% λιγότερες εκπομπές CO2, 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

  Η δευτερογενής παραγωγή αλουμινίου από ανακυκλώσιμο υλικό είναι λιγότερο ενεργοβόρα σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή, με την εξοικονόμηση ενέργειας να φτάνει έως και το 95%, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας στη βιομηχανία του αλουμινίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

  Ειδικότερα, με τη χρήση του Loop 60 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται δραστικά σε ποσοστό άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου.

  Η πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου απαιτεί περίπου 20 φορές περισσότερη ενέργεια από τη δευτερογενή, µε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, εξαιτίας των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, η επανάτηξη (ανακύκλωση) του αλουμινίου από scrap (ανακυκλώσιμα απορρίμματα) χρειάζεται 15-20 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου από την εξόρυξη βωξίτη.

  Με μόλις 3,85 κιλά CO eq ανά κιλό αλουμινίου (έναντι 16,6 kg CO eq ανά κιλό αλουμινίου, που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου), το Loop 60 αποτελεί αυτή τη στιγμή μια επιλογή µε πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων στην παγκόσμια αγορά. Μάλιστα, η ALUMIL δεν περιορίζεται σε όσα έχει επιτύχει, αλλά εργάζεται συστηματικά, ώστε να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης, ξεπερνώντας ακόμα και το 60% ανακυκλώσιµου υλικού, διατηρώντας όμως πάντα την ίδια κορυφαία ποιότητα.

  Η εγκατάσταση κουφωμάτων κατασκευασμένων από Loop 60 συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τρεις οδούς: την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση εξόρυξης πρώτων υλών και τη μείωση αποβλήτων. Με το καινοτόμο Loop 60 η ALUMIL κάνει ένα ακόμα βήμα για την εκπλήρωση της αποστολής της: να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με κουφώματα υψηλής ποιότητας και κορυφαίων επιδόσεων, που παράγονται με υπευθυνότητα προς το περιβάλλον.

  Η πιστοποίηση «OK Recycled» από την TÜV AUSTRIA

  Η υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος είναι απόρροια της ανάλυσης των τεχνικών απαιτήσεων και της αναζήτησης των κατάλληλων τεχνολογιών που θα επέτρεπαν την παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου υψηλής ποιότητας. Ο σχεδιασμός του Loop 60 βασίστηκε σε προσεκτική μελέτη και έρευνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προϊόν που να συνδυάζει την κορυφαία ποιότητα με τη βιωσιμότητα. Μάλιστα, οι διαδικασίες παραγωγής και ανακύκλωσης του Loop 60 πιστοποιήθηκαν με το σχήμα «OK Recycled», το οποίο πληροί τις απαιτήσεις των προτύπων ΕΝ 15343 και ISO 14021, παρέχοντας αξιοπιστία και αντικειμενικότητα για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο.

  Η πιστοποίηση «OK Recycled» είναι διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και παρέχεται από την TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης και προϊόντων στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ALUMIL είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως, που πιστοποιήθηκε με το σχήμα «OK Recycled» για την παραγωγή πρώτης ύλης από 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο που χρησιμοποιείται σε όλα τα προφίλ των αρχιτεκτονικών συστημάτων της. Η πιστοποίηση αυτή δεν αποτελεί μόνο το επιστέγασμα των βιώσιμων πρακτικών που εφαρμόζει η εταιρεία, αλλά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής και ανακύκλωσης αλουμινίου με διαφάνεια και συνέπεια, καθιστώντας το Loop 60 μια αξιόπιστη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή. Για την πιστοποίηση «ΟΚ Recycled» η ALUMIL βραβεύθηκε στα Bravo Sustainability Dialogue & Awards 2023, στον πυλώνα «Περιβάλλον» και τη θεματική ενότητα «Διαχείριση Πόρων, Πρώτων Υλών και Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα». Αυτή ήταν η τρίτη συνεχής της βράβευση.

  Η ALUMIL επενδύει συστηματικά σε βιώσιμες πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και η ανακύκλωση αλουμινίου βρίσκονται στο επίκεντρο της παραγωγικής της διαδικασίας. Άλλωστε, σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο πλανήτη και σε μια εποχή πρωτοφανών κλιματικών προκλήσεων που απειλούν την ευημερία μας, η ALUMIL, ως ο εγχώριος leader στην αγορά των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου και ως ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» του κλάδου διεθνώς,  δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Γι’ αυτό και πρωτοπορεί για μία ακόμα φορά, αποδεικνύοντας πως  η ανάγκη για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων είναι στόχοι σύμφυτοι με τη λειτουργία της.  ΣΧΟΛΙΑ