• Mononews TV

    Xάρης Βαφειάς: H Imperial Petroleum εξόφλησε δάνειο 16 εκατ. δολ. στην Alpha Bank – mononewsTV


    Ελεύθερη από δανειακά βάρη είναι η ναυτιλιακή Imperial Petroleum του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, η οποία προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή του τελευταίου της δανείου που είχε λάβει από την Alpha Bank.

    Όπως ανακοίνωσε, η εταιρεία εξόφλησε το υπόλοιπο ποσό των 16 εκατ. δολαρίων του συγκεκριμένου δανείου που πήρε τον περασμένο Σεπτέμβριο με εξασφάλιση το χωρητικότητας 50,000 dwt τάνκερ Clean Nirvana (κατασκευής 2008) και το χωρητικότητας 46,000-dwt δεξαμενόπλοιο Clean Justice (κατασκευής 2011).

    Με την κίνηση αυτή η ναυτιλιακή έχει πλέον αποπληρώσει όλα τα υπόλοιπα δανείων της συνολικού ύψους 69 εκατ. δολαρίων και ο στόλος των 12 πλοίων που διαθέτει δεν έχει επιβαρύνσεις.

    Μετά την αποπληρωμή των χρεών της θα εξοικονομήσει περίπου 10,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από αποπληρωμές δόσεων και περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από χρηματοοικονομικά έξοδα με βάση το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων LIBOR.

    Ο συνδυασμός υψηλού ταμειακού υπολοίπου και μη επιβαρυμένου στόλου, τοποθετεί την ναυτιλιακή σε καλή θέση για την μελλοντική ανάπτυξη της, αναφέρει σε ανακοίνωση της.

    Στις αρχές Απριλίου η Imperial Petroleum αξιοποίησε την κερδοφορία της προηγούμενης χρονιάς και προχώρησε στην πρόωρη εξόφληση δανείου που είχε λάβει από την DNB Bank, καταβάλλοντας το ποσό των 23,2 εκατ. δολαρίων. Το δάνειο είχε εξασφαλίσεις τα τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου Magic Wand, Clean Sanctuary και Clean Thrasher και το aframax τάνκερ Stealth Berana.

    Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή δανείου 30 εκατ. δολαρίων της Εθνικής Τράπεζας, με εξασφαλίσεις τα δεξαμενόπλοια Suez Enchanted χωρητικότητας 160,000-dwt (κατασκευής 2007) και Suez Protopia ίδιας χωρητικότητας, κατασκευής 2008.

    Η Imperial Petroleum δημιουργήθηκε ως spin-off της StealthGas στα τέλη του 2021. Σήμερα η εταιρεία είναι εισηγμένη στο NASDAQ και ο στόλος της περιλαμβάνει πέντε product tankers, ένα Aframax, δύο Suezmax τάνκερ και τέσσερα handysize φορτηγά πλοία.

    Τα καθαρά κέρδη της το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, διαμορφώθηκαν στα 29,5 εκατ. δολάρια.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ