• Mononews TV

    Σε θέση μάχης οι μεγάλοι κατασκευαστές για κτιριακό έργο €140 εκατ. – mononewsTV

    • NewsRoom

    Σε θέση μάχης μπαίνουν οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστές καθώς ο διαγωνισμός για κτιριακό έργο αξίας 140 εκατ. ευρώ περνά στο τελικό του στάδιο.

    Πρόκειται για το νέο βιοκλιματικό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών που θα ανεγερθεί στην Οδό Πειραιώς, το οποίο έχει προσελκύσει σημαντικές εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και το real estate, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΒΑΞ, Mytilneos, Όμιλος Κοπελούζου και Dimand.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση στη Διαύγεια που υπογράφεται από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται πλέον να υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους.

    Αυτό σημαίνει πως θα γνωρίζουμε τον ανάδοχο του έργου εντός του έτους, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του νέου βιοκλιματικού κτιρίου. Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις εκ μέρους του Υπουργείου και αναταράξεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιθανές προσφυγές των κατασκευαστών, τότε είναι πολύ πιθανό το κτίριο να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2027.

    Οι μνηστήρες του έργου

    Όπως έχει γράψει πρώτο το mononews υπάρχουν τέσσερεις διεκδικητές για το υπό δημοπράτηση έργο. Τα μισά εξ αυτών δοκιμάζουν τις δικές τους δυνάμεις και δεν έχουν σχηματίσει συμμαχίες, ενώ τα υπόλοιπα έχουν δημιουργήσει ισχυρές κοινοπραξίες.

    Αναλυτικότερα την τακτική των ξεχωριστών προσφορών έχουν ακολουθήσει οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά η Intrakat έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον Όμιλο Κοπελούζου, καθώς συνεργάζεται με τη θυγατρική του, Redex, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των τουριστικών καταλυμάτων, γραφειακών χώρων και πολυτελών οικιστικών projects.

    Το δεύτερο κοινό μέτωπο είναι αυτό του Ομίλου Mytilineos με τη Dimand. Υπενθυμίζεται πως με το διπλό spinoff στις κατασκευές η Mytilineos θα διεκδικήσει το εν λόγω έργο μέσω της Μ Παραχωρήσεων, ενώ η Dimand αποτελεί μία σταθερή δύναμη στο real estate, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα έργα που έχει αναλάβει όπως τον Πύργο του Πειραιά, το Μινιόν και την Καπνοβιομηχανία Παπαστράτου.

    Υπενθυμίζεται πως το ενδιαφέρον τους για τον διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει η Μηχανική Α.Ε. και η κοινοπραξία της ΤΕΚΑΛ με τη λιβανέζικη Aljihad, έμειναν μετεξεταστέες καθώς «κόπηκαν» από το Υπουργείο Υποδομών στο στάδιο της εξέτασης των δικαιολογητικών συμμετοχής.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ