• Mononews TV

    Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων έως και €5 δισ. – mononewsTV

    • NewsRoom

    Την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια διάσωσης προς τις χώρες της ευρωζώνης φέτος, σχεδιάζει η Ελλάδα, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters.

    To Reuters σημειώνει στο δημοσίευμά του ότι η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας.

    Επισημαίνει επίσης ότι περίπου το 70% του χρέους της χώρας κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η λιτότητα, συνεχίζει το δημοσίευμα, μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσε χρόνια βίαιων διαδηλώσεων.

    Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομία έχει ανακάμψει, οδηγώντας σε μια σειρά από πρόωρες αποπληρωμές δανείων.

    Ένας αξιωματούχος που δεν δέχτηκε να κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης πιθανότατα το β’ εξάμηνο του έτους.

    Όπως υποστήριξε, αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων, χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα προσθέσει ρευστότητα σε μια “ρηχή” ελληνική αγορά ομολόγων.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ