• Mononews TV

    Πώς η πανδημία άλλαξε τον κόσμο μέσα σε 3 μήνες

    • NewsRoom

    Με ένα συγκλονιστικό βίντεο, η εφημερίδα The Guardian καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας μέσα σε τρεις μήνες, από την πηγή της νόσου, την πόλη Ουχάν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου όλα ξεκίνησαν μέχρι την εξάπλωση του φονικού ιού σε όλον τον κόσμο.

    Στις 11 Ιανουαρίου ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει για ένα νέο μυστηριώδη ιό που προσβάλλει επιθετικά το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

    Αν και τα πρώτα κρούσματα της άγνωστης μέχρι τότε νόσου καταγράφηκαν στην Κίνα, ο ιός δεν άργησε να ταξιδέψει στον υπόλοιπο κόσμο, με την Ιταλία να αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται την επέλασή του, ενώ λίγο αργότερα νέο «επίκεντρο» έγινε η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκε «έκρηξη» κρουσμάτων.

    Φτάνοντας στο σήμερα, επίσημα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια κρούσματα της νέας νόσου σε όλο τον κόσμο.

    Συνολικά, περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε 192 χώρες και περιοχές.

    Στο επίκεντρο πλέον είναι οι ΗΠΑ, με περίπου 430.000 κρούσματα και περισσότερους από 16.000 νεκρούς.

    Στην Ιταλία τα κρούσματα έφτασαν τα 143.626 και οι θάνατοι τους 18.279, ενώ στην Ισπανία 15.447 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό και τα κρούσματα ανέρχονται σε 152.446 και αυξάνονται συνεχώς με δραματικούς ρυθμούς.

    Άδειες λεωφόροι και μνημεία που άλλοτε ήταν γεμάτα ζωντάνια, μαρτυρούν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, ενώ ο κόσμος πλέον βρίσκεται έγκλειστος μέσα στο σπίτι και βγαίνει μόνο στο μπαλκόνι για να χειροκροτήσει το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται καθημερινά σκληρά από την πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του αόρατου εχθρού.

    Το βίντεο ολοκληρώνεται με μια αισιόδοξη νότα, με λόγια της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας από το διάγγελμά της και το τραγούδι της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «We’ll meet again», που επικαλέστηκε η ίδια.

    «Καλύτερες ημέρες θα ξαναέρθουν. Θα είμαστε με τους φίλους μας, θα είμαστε με τις οικογένειές μας. Θα συναντηθούμε ξανά»



    ΣΧΟΛΙΑ