Με μια κίνηση-ματ που αναμένεται να αναδιαμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη και να καθιερώσει την Ελλάδα ως κεντρικό ενεργειακό κόμβο, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, επικεφαλής του Ομίλου ΑΚΤΩΡ, και ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η νέα κοινοπραξία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 4 πλοίων μεταφοράς LNG, με σκοπό να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη νοτιοανατολική Ευρώπη με 2 bcm τον χρόνο.

1

Όπως πρώτο αποκάλυψε το mononews.gr οι δύο επενδυτικοί φορείς προχώρησαν στη δημιουργία της κοινοπραξίας ATLANTIC SEE LNG TRADE ΑΕ, όπου η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει με ποσοστό 60% και η ΔΕΠΑ με 40%, με στόχο να εξελιχθούν σε κεντρικό και κυρίαρχο παράγοντα στη μεταφορά αμερικανικού LNG προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος θα προέλθει από το DFC (U.S. International Development Finance Corporation), το κρατικό επενδυτικό fund των ΗΠΑ που στηρίζει έργα στρατηγικής σημασίας και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, καθώς η νέα εταιρεία σκοπεύει να καταστεί σημαντικός «παίχτης» στην μεταφορά αμερικανικού LNG στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από το 2030 έως το 2050, δηλαδή σε διάστημα 20 ετών, η εταιρεία σκοπεύει να μεταφέρει 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, με 24 φορτία LNG ανά έτος, δηλαδή περίπου δύο φορτία τον μήνα.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube! ?https://bit.ly/3de5Kl9